Skip to content

Anmälningarna om våldtäkt ökade på årets festivaler - sexuella ofredanden minskade

Foto: Pontus Lundahl/TT

Antalet anmälda våldtäkter ökade medan sexuella ofredanden minskade på sommarens festivaler. Det visar en granskning av 31 festivaler som SR har genomfört.

 

 Enligt Sveriges Radios granskning har antalet anmälningarna om våldtäkt har ökat från 14 till 20 stycken sedan förra året.

Under Bråvallafestivalen i Norrköping minskade antalet våldtäktsanmälningar till fyra stycken i år, vilket är en mindre än vad som rapporterades förra året.

"Ändrad attityd"
Trots det hade festivalen flest anmälda våldtäkter av de 31 festivaler som SR har granskat.

Thomas Agnevik,  polisens presstalesperson i Region öst, tror att de ökade anmälningarna kan bero på en ändrad attityd.

- Nu tror jag att många känner att det här är inte okej och att man kan få upprättelse och hjälp om man går till polisen, säger han till Sveriges Radio.

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden minskade under samma festivaler till 153 fall i år jämfört med 225 förra året.

Kameraövervakning
Thomas Agnevik tror att större satsningar på ökad trygghet är ett av recepten för minskat antal våldtäkter och sexuella ofredanden. Han lyfter särskilt fram kameraövervakning.

- Kameraövervakning framför de stora scenerna tror jag skulle ha en effekt och att många skulle tänka "Här är det inte så smart att begå brott”.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt