Skip to content

151 före detta poliser har ändrat sig - ansöker om återanställning efter kampanj

Foto: Fredrik Sandberg/TT

151 personer som tidigare arbetat som poliser kan tänka sig en återanställning. Polismyndigheten har just avslutat den rekryteringsprocess som syftade till att locka tillbaka så många som möjligt av de poliser som har sagt upp sig.

 

Den 31 augusti gick ansökningstiden ut för dem som tidigare har varit anställda hos polisen och som är intresserade av en återanställning.

Totalt har 151 personer som tidigare arbetat som poliser anmält intresse. 

- Vi fick signaler om att det fanns före detta medarbetare som ville komma tillbaka. Därför är det roligt att konstatera att annonsen fick sådant genomslag i ett läge då vi behöver alla goda krafter för att klara vårt uppdrag, säger HR-direktör Kajsa Möller. 

Det går i nuläget inte att säga hur många av de 151 personer som ansökt som kan bli aktuella för en återanställning.

Rekryteringsprocessen innebär att ansökningarna granskas för att se om den sökande är behörig.

Sedan matchas de sökandes önskemål om bland annat placering mot verksamhetens behov.

Därefter sker intervjuer, lämplighetsbedömning och referensinhämtning och innan anställning måste de sökande även godkännas i en säkerhetsprövning.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Polismyndigheten gick ut med ett upprop till de poliser som tidigare sagt upp sig och ville att dessa expoliser skulle söka sig tillbaka till myndigheten. Nu har 151 expoliser anmält intresse för en eventuell återanställning.
Det ska bli spännande att se hur många av dessa som gör slag i saken och hur deras nya lön kommer att se ut. Blir det ingen ordentlig förbättring lönemässigt anar jag att de inte kommer att fullfölja sin intresseansökan. Blir det en avsevärd förbättring lönemässigt får alla andra poliser reda på hur de ska få högre lön. Säg upp dig och vänta på en vädjan om att återkomma.
De som trots allt ansöker om återanställning kommer att prövas före en eventuell anställning och här blir jag förvånad även om inget som sker inom polisen borde förvåna mig.
Först granskas ansökningarna så att den sökande är behörig. Detta kan jag i viss mån förstå men detta borde vara enkelt och knappast kräva någon större insats.
Därefter ”de sökandes önskemål om bland annat placering ska matchas mot verksamhetens behov”.
Här blir jag lite fundersam eftersom det verkar vara polisbrist överallt och någon matchning mot verksamhetens behov knappast är nödvändig försåvitt det inte redan bestämts var de återanställda poliserna skall placeras.
”Intervjuer, lämplighetsbedömning och referensinhämtning” är nästa steg och syftar nog till att kunna eliminera de som är kritiska, har varit kritiska eller möjligen kan komma att bli kritiska mot den pågående verksamheten. Kritiska poliser är inte önskvärda.
Slutligen ”måste även de sökande godkännas i en säkerhetsprövning”. Här är det sista skälet för att kunna avvisa de sökande som inte är önskvärda.

Jag skulle tro att lämpighetsbedömning och referenstagning m.m. främst syftar till att fånga upp sådana som kanske tidigare har sagt upp sig inför överhängande hot om avsked, eller som kanske till och med har blivit avskedade från en tidigare polisanställning. Man kan ju välja att utgå från tron på att det finns folk som vet vad de gör...

151 fd poliser av hur många?
Procentuell utdelning på kampanjen?
"anmält intresse" är inte samma sak som att 151 poliser är återanställda.