Skip to content

"Visste att han var bra på det han gjorde" - så lurade kände bedragaren sina offer

Foto: Bertil Ericson/TT

"Han visste att han var bra på det han gjorde". Så säger den kände bedragaren själv om hur han lurade äldre kvinnor på hundratusentals kronor innan han slutligen greps av polisen.

 

Efter att media uppmärksammade polisens efterlysning av den kände bedragaren kunde han gripas i vintras. Den 70-årige mannen hade då under flera månader kunnat härja fritt och främst inriktat sig på äldre kvinnor i deras bostäder. Nu har han dömts till fängelse i fyra år och fyra månader för grova bedrägerier och stölder.

Fick kort och kod
Till sina offer har han sagt att han kom från någon av de större matvarukedjorna eller en bank och på så sätt lyckats bli insläppt i offrens hem. Han har förklarat att de har fått virus på sina betalkort och att de därför har fått betala för mycket vid senaste inköp och att han ska bistå dem med att avhjälpa felet. Efter att ha kommit över offrens bankkort med tillhörande kod har han tagit ut eller försökt att ta ut pengar med korten.

Brotten har riktats mot ett fyrtiotal målsäganden i olika delar av landet och mannen säger själv att "han visste att han var bra på det han gjorde".

25 grova bedrägerier
Uppsala tingsrätt dömer mannen för bland annat för 25 grova bedrägerier, 10 grova stölder och 5 försök till grovt bedrägeri. Mannen frikänns dock från ett fåtal brott däribland grov våldtäkt.

Bedragaren har dömts till långvariga fängelsestraff ett flertal gånger tidigare för bland annat bedrägerier riktade mot äldre människor. Vid straffmätningen har tingsrätten denna gång tagit hänsyn till mannens ålder och hans försämrade hälsotillstånd.

Mannen ska också betala skadestånd för olovliga uttag med närmare 270 000 kr. Däremot får offren ingen kränkningsersättning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt