Skip to content

Ringde ett samtal i minuten till myndigheter och privatpersoner - döms för sabotage

Foto: Janerik Henriksson/TT

En 36-årig man från Huddinge har dömts för sabotage och förföljelse efter att han ringt upp emot 40 samtal per dag till vårdcentraler och till personer som arbetat där. Mannen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

 

36-åringen döms av Södertörns tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för bland annat sabotage efter att han ringt "ett mycket stort antal" obefogade telefonsamtal till företrädesvis vårdcentraler och till fler än 20 stycken privatpersoner. Sammanlagt beräknas han ha ringt 24 000 samtal.

Enligt utredningen ska han till vissa av personerna ha ringt ett samtal i minuten när det varit som mest intensivt. Av de drabbade har många arbetat på vårdcentralerna och de har fått mellan fem och 40 samtal per dag.

Nekar till brott
Mannen har också ringt en stor mängd obefogade telefonsamtal till SOS Alarm, Polisens växel samt till Arbetsförmedlingen, till Botkyrka kommun och till Södersjukhusets växel. Värst drabbade har vårdcentralerna i Fittja, Alby, Bredäng och Hallunda varit.

Själv har 36-åringen nekat till att ha stört de olika myndigheterna eller förföljt de privatpersoner som anges i åtalet. 

Fem telefoner och 21 nummer
Samtalen har spårats till fem mobiltelefoner och sammanlagt 21 mobilnummer. Mannen greps med en av mobiltelefonerna och sex stycken sim-kort på sig. I hans bostad fanns ytterligare sim-kort och fyra mobiltelefoner till.

På telefonerna återfanns sammanlagt 17 stycken appar för automatisk uppringning. Där fanns även appar för röstförvrängning och för inspelning samt för uppspelning av ljud. På telefonerna fanns också ljudfiler där mannen pratar om hur han stör vårdcentralernas automatiska telefonbokningssystem samt hur han besöker Botkyrka kommun och vårdcentraleran "bara för att jävlas". 

Allvarlig psykisk störning
Tingsrätten har i huvudsak gått på åklagarens linje. Mannen döms därför för sabotage i nio fall, sex fall av olaga förföljelse och flera fall av ofredande mot olika målsägande. Han ska också betala skadestånd till flera av målsägandena.

Eftersom mannen lider av en allvarlig psykisk störning har straffet bestämts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt