Skip to content

Oenig domstol avslår tvångsvård för hotad 17-årig flicka - tog tillbaka sina uppgifter

Foto: Jessica Gow/TT

Det blir ingen tvångsvård för den 17-åriga flicka som anmält sina föräldrar till socialtjänsten i Gnosjö. En oening kammarrätt avslår begäran sedan flickan tagit tillbaka sina uppgifter.

 

Enligt socialnämnden känner man "en stor oro för att XX (flickan) utsätts för hedersrelaterat våld i hemmet" och man vill att hon stannar i skyddat boende. Men kammarrätten i Jönköping är av en annan uppfattning och konstaterar att det inte finns "tillräckligt stöd för att det finns en konkret och påtaglig risk för att XX utsätts för våld eller för att hon vid en återkomst till hemmet gifts bort mot sin vilja". 

Ändrade sina uppgifter
Flickan hade själv kontaktat socialtjänsten och då berättat att hon utsatts för våld, att hon var rädd för att bli bortgift och att hon kontrollerades av sin familj. Förvaltningsrätten i Jönköping beslutade att hon skulle vårdas med stöd av LVU och hon placerades på ett skyddat boende. Efter detta ändrade hon sina uppgifter och tog tilbaka vad hon hade sagt.

Utredningen visade att hon hade missat skolan för att hon tagit hand om sin far och för att hon även hade vistats i Libanon hos sin pojkväns familj. Men det framkom också att hon sannolikt hade kontrollerats av sin familj. 

Förstod inte konsekvenserna
Flickan har själv berättat för kammarrätten är "hon är omhuldad och har lyckats få sin pappa att gå med på vad hon velat". Hon har också sagt att hon har haft möjlighet att "röra sig fritt och ha kontakt med både kill- och tjejkompisar" samt att hon haft "tillgång till en egen moped och mobiltelefon" och fått klä sig "som hon själv önskar".

Enligt henne själv förstod hon inte konsekvenserna av sin anmälan. Hon var skoltrött och trodde att hon skulle kunna få hjälp med respengar för att åka till Libanon.

Rädsla och värre situation
Kammarätten är medveten om att flickan kan ha ändrat sina uppgifter av "rädsla för konsekvenser" men konstaterar också att det även kan bero på att "den situation hon ställs inför, att leva skild från sin familj, upplevs vara värre än den situation hon inledningsvis försökt komma ifrån".

Kammarrätten finner dock inte något stöd för att fortsätta tvångsvårda henne och upphäver därför förvaltningsrättens beslut.

En domare är skiljaktig och menar att förutsättningar för vård med stöd av LVU är uppfyllda.

  • Alt-texten
    Moa Stenberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt