Skip to content

Nej, tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag - "påståenden direkt bedrägliga" enligt jurister

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Den svenska lagstiftningen innehåller inget förbud mot att tigga. Det skriver åtta jurister och debattörer på DN debatt i en protest mot den senaste tidens påståenden om motsatsen.

 

Bakgrunden är påståenden i media om att ordningslagen skulle kunna användas för att förbjuda tiggeri på gator och torg. Men detta stämmer inte skriver bland andra Anne Ramberg och Göran Lambertz tillsammans med sex andra jurister och debattörer på Dagens Nyheters debattsida. De kallar påståendena för "direkt bedrägliga".

"Skyddas av internationella normer"
Artikelförfattarna hävdar att tiggeri inte alls är förbjudet enligt svensk lag. Mycket talar istället för att "rätten att be om ekonomisk hjälp i offentligheten skyddas av internationella normer för mänskliga rättigheter", skriver man.

Förbud i ordningslagen
De som har hävdat att tiggeri är förbjudet har hänvisat till den regel i ordningslagen som säger att det krävs tillstånd för att använda offentliga platser på ett sätt ”som inte stämmer överens med det ändamål som platsen har upplåtits för eller som inte är allmänt vedertaget”. Det vill säga att gator och torg inte ska upplåtas för tiggeri.

Resonemanget "haltar"
Detta är ett resonemeng som enligt artikelförfattarna "haltar". Istället hänvisar man till ordningslagens förarbeten som föreskriver att man måste ha tillstånd "om platsen genom olika åtgärder tas i anspråk på ett sådant sätt att trafiken eller den allmänna ordningen störs".

Artikelförfattarna pekar på att det enligt lagtexten inte krävs tillstånd ”om platsen tas i anspråk endast tillfälligt och i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd”.

"Obefogade inskränkningar"
Artikelförfattarna hävdar också att tiggeri inte kan förbjudas genom lokala föreskrifter eftersom lokala föreskrifter "inte får lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet".

Artikelförfattarna är:
Hans Caldaras, författare och musiker
Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna
Göran Lambertz, fd justitieråd
Anna Lindenfors, generalsekreterare, Amnesty International, svenska sektionen
Annika Norée, docent i straffrätt, Stockholms universitet
Anne Ramberg, generalsekreterare, Sveriges advokatsamfund
Sofia Rönnow Pessah, biträdande jurist, Bratt Feinsilber Harling
Jens Waldenström, talesperson, Föreningen Hem

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt