Skip to content

Man som huggit polisman med svärd gjorde sig skyldig till dråpförsök

Samuraisvärd. Foto: AP Photo/Bullit Marquez

Man som huggit polisman med svärd döms för dråpförsök. Då händelseförloppet varit snabbt och mannen trott att han blev angripen av någon annan anser domstolen att gärningen ska ses som dråpförsök istället för försök till mord.

 

Det var dråpförsök när en 38-årig man högg med svärd mot en polisman. Detta står klart när Hovrätten över Skåne och Blekinge nu delvis fastställer ett domslut från Helsingborgs tingsrätt.

Polismannen klarade sig utan skador tack vare sin skyddsväst. Hade hugget inte stoppats av västen - alternativt träffat en bit längre ner på kroppen - hade skador på polismannens inre organ kunnat leda till hans död, framhöll åklagaren som i tingsrätten yrkade ansvar för mordförsök.

Japanskt svärd
Det var när Polisen skulle verkställa ett anhållningsbeslut avseende 38-åringen i hans bostad som mannen öppnade dörren beväpnad med ett skarpslipat japanskt svärd med en cirka 30 centimeter lång klinga. Hugget träffade polismannens bröstkorg med en "huggande/stickande rörelse".

Utredningen gav enligt tingsrätten inte stöd för att 38-åringen skulle ha planerat eller haft direkt avsikt att döda med hugget. Det rörde sig om ett så pass hastigt händelseförlopp att det ”inte funnits utrymme för några reflektioner”.

Likgiltig inför följden
Utredningen ledde dock inte domstolen till någon annan slutsats än att 38-åringen måste ha trott att en person som fick svärdet i magen skulle avlida av det.

Han bedömdes därför ha varit likgiltig inför effekten av sitt handlande, och dömdes för att med uppsåt ha försökt döda polismannen.

Förmildrande riktning
I förmildrande riktning för brottsrubriceringen talade enligt tingsrätten bland annat att gärningen inte föregåtts av mer än några sekunders överväganden, att 38-åringen varit förberedd på att någon annan än polisen skulle angripa honom samt det synnerligen hastiga händelseförloppet när dörren öppnades.

Brottet rubricerades därför som försök till dråp, och inte försök till mord.

Tingsrätten dömde samtidigt 38-åringen för flera andra gärningar, bland annat olaga förföljelse och överträdelse av kontaktförbud samt olaga hot.

Påföljden bestämdes sammantaget till fem och ett halvt års fängelse. 38-åringen skulle dessutom betala skadestånd, bland annat till polismannen med 100 000 kronor.

Ändrar dom
Hovrätten ändrar tingsrättens dom på så sätt att åtalet för olaga hot och överträdelse av kontaktförbud ogillas, men fastställer domslutet avseende dråpförsöket.

Även det skadestånd som 38-åringen ska betala sätts i vissa delar ned, dock inte vad gäller skadeståndet till polismannen.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt