Skip to content

Livstidsdom efter massavrättning i Syrien står fast - HD prövar inte fallet

Utbombat område i Aleppo. Foto: Khaled Khatib/TT

En syrisk man som fått uppehållstillstånd i Sverige och som dömts till livstids fängelse för att ha deltagit i massavrättning i hemlandet, får inget prövningstillstånd i HD. Hovrättens dom om grovt folkrättsbrott står därmed fast.

 

Bakgrund
Det blir ingen prövning i högsta instans för den idag 46-årige syriske man som dömts till livstids fängelse för att i maj 2012 ha medverkat vid en massavrättning under inbördeskriget i Syrien.

46-åringen har medgett att han i samband med massavrättningen, som dokumenterats på video, dödat en soldat ur den syriska armén.

Ingen legitim domstol
Han har dock invänt att han bara verkställt ett dödsstraff som dömts ut av en legitim domstol efter en rättvis rättegång. Tingsrätten har tidigare dragit slutsatsen att det i och för sig är möjligt för en icke-statlig aktör att under vissa omständigheter upprätta egna domstolar, en slutsats som hovrätten senare har anslutit sig till.

Det har dock bara gått cirka 1,5 dygn mellan att soldaterna tillfångatagits och avrättats – något som utesluter att en rättvis rättegång kan ha hållits.

Grovt folkrättsbrott
Hovrätten ansåg också att 46-åringen måste ha varit medveten om att det handlat om en otillåten avrättning och ett ”uppsåtligt utomrättsligt dödande”.

Gärningen rubricerades därför som grovt folkrättsbrott, och påföljden bestämdes till livstids fängelse.

46-åringen, som sedan hösten 2013 har permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige, utvisades också från Sverige på livstid.

Högsta domstolen beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd och hovrättens dom står därför fast.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt