Skip to content

Lastbilschaufför frias efter dödsolycka - fotgängare sneddade på övergångsställe

ANDERS WIKLUND / TT

En lastbilschaufför som åtalats efter att ha kört på en kvinna frias. Enligt domstolen har kvinnan sneddat vid ett övergångsställe och chauffören har därmed inte varit vårdslös. Hovrätten fastställer domen.

 

Bakgrund
En idag 31-årig lastbilschaufför svängde hösten 2016 av en motorväg i Skåne.

Avfartsvägen ledde till en rondell där det fanns ett obevakat övergångsställe, utmärkt enligt gängse normer. När lastbilen åkte in i rondellen körde den samtidigt på en kvinna som skadades så svårt att hon senare avled.

Vårdslöshet?
Lastbilschauffören åtalades för händelsen vid Helsingborgs tingsrätt för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Han hävdade till sitt försvar att han kört lugnt in i rondellen, på grund av att det varit viss kö, stannat bilen tre gånger och hela tiden haft uppsikt över väg och speglar.

Tingsrätten fann att lastbilschaufförens uppgifter var ”fullt rimliga”. Två vittnen hördes även i rätten. Deras minnesbilder var något vaga, men tingsrätten fann att de visade att kvinnan inte hade gått på övergångsstället utan ”sneddat upp mot lastbilen”.

Friades
Dessa vittnesmål, tillsammans med att det var oklart hur och var kvinnan hamnat under lastbilen, resulterade i att tingsrätten frikände lastbilschauffören från åtalet om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Domen överklagades och till förhandlingen i hovrätten justerade åklagaren gärningsbeskrivningen till att kvinnan skulle ha blivit påkörd på ett övergångsställe ”eller i nära anslutning” till ett sådant.

Hovrätten gör trots justeringen ingen annan bedömning av situationen och lastbilschauffören blir därmed återigen friad.

  • Alt-texten
    Ludvig Wiklander

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

"kvinnan skulle ha blivit påkörd VID ett övergångsställe" skulle åklagaren bättre ha kunnat uttrycka det.

När vittnesmålen är vaga eller tillhör en part: Varför inte sätta sin lit till statistiken?

Länk: http://www.dn.se/nyheter/sverige/man-farligare-an-kvinnor-i-trafiken/

Därför att statistik generellt inte säger något om ett enskilt utfall, dvs om det aktuella fallet utgör ett brott eller inte. På samma sätt ska inte du kunna dömas för t.ex. mord bara för att din grannet mördat någon vid något tillfälle.

Vad gäller den specifika statistiken så är den opportunistiskt feltolkad, tolkningen som framförs har helt enkelt inte stöd i statistiken. Att t.ex. 90% av förarna vid dödsolyckor är män betyder inte att de är farligare, t.ex. så kör män ca 70% av antalet körda personkilometer och majoriteten av förarna av tunga fordon är män, det är oftare män som kör tidigt och sent på dygnet, bl.a. pga yrkestrafik. Vidare så har man inte korrigerat för i vilka miljöer olyckorna uppstår eller vilka typer av fordon som är inblandade.

I artikeln har man alltså valt att slå på stora trumman kring ganska intetsägande data som råkade sammanfalla med författarens och stora delar av allmänhetens fördomar.

Ifall det verkligen var som han påstod och han stannat vid övergångssrälmet och hållit utkik, hurså hamnade hon då under hans bil?

@Tjena Bena
Ja, rimligtvis borde alla män hela tiden presumeras vara skyldiga till vårdslöshet i trafik eftersom män statistiskt sett är mer vårdslösa än kvinnor. Klassisk rättssäkerhet.

Har själv promeratat mycket i mina dagar. Allt som oftast har man då struntat i att stanna för mig vid övergångsställen. Någon gång blev jag arg och räckte finger åt föraren. Då, minsann, gick det med ens att inte bara stanna, utan att också backa, veva ner fönsterrutan och skälla ut mig. Jo, för väglaget var halt och då hade den manlige bilisten rätt att ignorera övergångsstället. Det måste jag väl ändå ha vett nog att begripa!

Som gångtrafikant lär vi oss av detta och inte minst rättsfallet här ovan skildrat, att en är rättslös. Mest plåt och stål vinner.