Skip to content

Lastbilschaufför frias efter dödsolycka - fotgängare sneddade på övergångsställe

ANDERS WIKLUND / TT

En lastbilschaufför som åtalats efter att ha kört på en kvinna frias. Enligt domstolen har kvinnan sneddat vid ett övergångsställe och chauffören har därmed inte varit vårdslös. Hovrätten fastställer domen.

 

Bakgrund
En idag 31-årig lastbilschaufför svängde hösten 2016 av en motorväg i Skåne.

Avfartsvägen ledde till en rondell där det fanns ett obevakat övergångsställe, utmärkt enligt gängse normer. När lastbilen åkte in i rondellen körde den samtidigt på en kvinna som skadades så svårt att hon senare avled.

Vårdslöshet?
Lastbilschauffören åtalades för händelsen vid Helsingborgs tingsrätt för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Han hävdade till sitt försvar att han kört lugnt in i rondellen, på grund av att det varit viss kö, stannat bilen tre gånger och hela tiden haft uppsikt över väg och speglar.

Tingsrätten fann att lastbilschaufförens uppgifter var ”fullt rimliga”. Två vittnen hördes även i rätten. Deras minnesbilder var något vaga, men tingsrätten fann att de visade att kvinnan inte hade gått på övergångsstället utan ”sneddat upp mot lastbilen”.

Friades
Dessa vittnesmål, tillsammans med att det var oklart hur och var kvinnan hamnat under lastbilen, resulterade i att tingsrätten frikände lastbilschauffören från åtalet om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Domen överklagades och till förhandlingen i hovrätten justerade åklagaren gärningsbeskrivningen till att kvinnan skulle ha blivit påkörd på ett övergångsställe ”eller i nära anslutning” till ett sådant.

Hovrätten gör trots justeringen ingen annan bedömning av situationen och lastbilschauffören blir därmed återigen friad.

  • Alt-texten
    Ludvig Wiklander

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt