Skip to content

Långt fängelsestraff för dödsolycka - varit inblandad i flera incidenter tidigare

Foto: Johan Nilsson/TT

Fem års fängelse blev domen för den 57-årige man som orsakade en dödsolycka utanför Kalmar i juni månad. Mannen led av ett omfattande narkotikamissbruk och hade så sent som veckan innan varit inblandad i två andra trafikincidenter men ändå kunnat fortsätta att köra bil.

 

Det var i slutet av juni som en kvinna i 30-årsåldern och en man i 70-årsåldern omkom efter att deras bil blivit påkörd. En man i 30-årsåldern skadades allvarligt liksom den 57-årige föraren i den andra bilen.

Flera fall av trafikbrott
Kalmar tingsrätt har nu dömt 57-åringen till fängelse i fem år för att ha vållat olyckan. Han döms bland annat för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Han döms också för flera andra fall av trafik- och narkotikabrott. 

57-åringen var enligt polisutredningen påverkad av amfetamin och saknade körkort vid dödsolyckan. Han körde i hög hastighet in i den andra bilen som hade släpvagn och som kördes i låg hastighet.

Tingsrätten konstaterar att mannen har dömts för likartad brottslighet tidigare och att han även har stoppats av polisen flera gånger. En vecka innan dödsolyckan var han inblandad i två olika trafikincidenter.

"Inte tänkt närmare"
Själv säger han att han brukat amfetamin och cannabis varje dag och att han regelbundet kört bil trots att han saknar körkort. Han har "inte tänkt närmare på körningarna" och har inget minne av olyckan. Vid huvudförhandlingen har han sagt sig vara "helt knäckt" över dödsolyckan.

Han döms också att betala skadestånd med sammanlagt 607 370 kr till den skadade och till de avlidnas anhöriga.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt