Skip to content

Långt fängelsestraff för dödsolycka - varit inblandad i flera incidenter tidigare

Foto: Johan Nilsson/TT

Fem års fängelse blev domen för den 57-årige man som orsakade en dödsolycka utanför Kalmar i juni månad. Mannen led av ett omfattande narkotikamissbruk och hade så sent som veckan innan varit inblandad i två andra trafikincidenter men ändå kunnat fortsätta att köra bil.

 

Det var i slutet av juni som en kvinna i 30-årsåldern och en man i 70-årsåldern omkom efter att deras bil blivit påkörd. En man i 30-årsåldern skadades allvarligt liksom den 57-årige föraren i den andra bilen.

Flera fall av trafikbrott
Kalmar tingsrätt har nu dömt 57-åringen till fängelse i fem år för att ha vållat olyckan. Han döms bland annat för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Han döms också för flera andra fall av trafik- och narkotikabrott. 

57-åringen var enligt polisutredningen påverkad av amfetamin och saknade körkort vid dödsolyckan. Han körde i hög hastighet in i den andra bilen som hade släpvagn och som kördes i låg hastighet.

Tingsrätten konstaterar att mannen har dömts för likartad brottslighet tidigare och att han även har stoppats av polisen flera gånger. En vecka innan dödsolyckan var han inblandad i två olika trafikincidenter.

"Inte tänkt närmare"
Själv säger han att han brukat amfetamin och cannabis varje dag och att han regelbundet kört bil trots att han saknar körkort. Han har "inte tänkt närmare på körningarna" och har inget minne av olyckan. Vid huvudförhandlingen har han sagt sig vara "helt knäckt" över dödsolyckan.

Han döms också att betala skadestånd med sammanlagt 607 370 kr till den skadade och till de avlidnas anhöriga.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Ibland är det lite störande med det enkelspåriga synsätt som blir resultat vid grova brott när fordon är inblandat. I fallet ovan döms en berusad och grovt vårdslös bilist till fem års fängelse för att ha kört ihjäl två människor, skadat en människa svårt samt gjort sig skyldig till ett 40-tal grova trafikbrott. De minst allvarliga brotten erkänner han, de grövre minns han inte. En i grunden bekväm inställning.
Att i berusat tillstånd ge sig ut i trafiken, som förare av en bil, och döda flera medtrafikanter borde kunna tolkas som något annat än ett trafikbrott och vållande till annans död.
Om man med berått mod kör en bil i hög fart in i ett område med människor men genom en slump bara dödar och skadar några få människor torde det vara svårt att oavsett skäl komma undan ett livstidsstraff.
Men om man under påverkan och allmänt lagtrots gör samma sak finns gränser för påföljden till max sex år. Maxstraff utdöms sällan eftersom det kan dyka upp något som är värre och då måste det finnas utrymme för en hårdare påföljd.
Vållande eller grovt vållande till annans död har ett så oerhört brett spektra att maxstraffet borde sträcka sig betydligt högre upp i straffskalan. Att döda två människor, svårt skada en människa och att utsätta alla sina medtrafikanter för de oerhörda risker som följer av fyllekörningar borde kunna ge upp till tio-tolv års fängelse.
Vidare borde det vara straffskärpande när mängden av brott blir så frapperande som i detta fall.
Här handlade det om cirka 40 fall av vilka de flesta har fängelse i straffskalan, 6 månader till sex år.
Jag vet att ingen blir bättre till följd av långa fängelsestraff men under tiden straffet avtjänas begås inga trafikbrott, i varje fall inte av den dömde. Därutöver anser jag att det är respektlöst mot de dödade, de skadade samt dessas anhöriga att den som orsakat dessas död och skada kan komma undan med fem års fängelse med frigivning efter drygt tre år. Varefter han med stor sannolikhet kommer att fortsätta sitt respektlösa leverne.

Jag kan bara hålla med. Tyvärr verkar det som lagstiftaren ser onykterhet som en förmildrande omständighet när vållandet till annans död ser genom bilkörning.

Väljer man att anta att personen är sjuk (alkoholist) så bör behandling vara en del av straffet om inte ett längre straff än 6 (i praktiken 4) år skall utdömas.

Och om jag under berusning dödar någon med kniv eller krutvapen får jag......ett betydligt hårdare straff. Borde man inte kunna likställa en bil med en kniv eller pistol i sådana här lägen?

Lägg till att denna 57-åring har ett digert brottsregister sedan tonåren, så i princip har han begått brott i 40 år