Skip to content

HD prövar inte omfattande hämndporr - trots brist på jämförbara fall

Foto: Karin Malmhav/SvD/TT

Högsta domstolen kommer inte att pröva domen mot den 27-årige gotlänning som i fem års tid ägnat sig åt en omfattande spridning av hämndporr mot sin före detta flickvän.

 

27-åringen dömdes i början av juli till fängelse i ett år och fyra månader för grovt förtal. Domen innebar att hovrätten sänkte straffet för mannen efter att ha konstaterat att det inte fanns något jämförbart fall att hämta ledning från.  

Även kränkningsersättningen till den drabbade kvinnan sänktes till 120 000 kronor från 200 000 kronor då hovrätten ansåg att det stämde bättre med vad som brukar dömas ut i våldtäktsmål.

Fem år av trakasserier
Paret hade haft en relation i cirka två år. När relationen tog slut inledde mannen en fem år lång kampanj av trakasserier mot sin tidigare flickvän. Utredningen visade bland annat att mannen i smyg under förhållandet hade spelat in en sexfilm med flickvännen som han sedan började sprida till ett stort antal porrsajter.

27-åringen skapade också en egen blogg med kvinnans namn där sexuella bilder publicerades på henne. Han skickade även sexfilmer till hennes nya pojkvän, till dennes bror och en av pojkvännens anställda.

Anonyma konton
Han hade också skapat ett antal anonyma konton på sociala medier varifrån han skickat meddelanden av sexuell natur till ex-flickvännen, trots att han ålagts kontaktförbud.

Bevisningen i målet bestod främst av innehållet i 27-åringens beslagtagna dator samt mobiltelefon.

Gotlands tingsrätt fann att i princip alla delar av åklagarens gärningsbeskrivning hade bevisats i målet och dömde 27-åringen till fängelse i ett år och nio månader för hämndporren. Målet omfattade även annan brottslighet och det totala fängelsestraffet kom att uppgå till två år och tre månader.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt