Skip to content

Fynd undersöktes aldrig i Kevin-utredningen - nu gör åklagaren ett nytt försök

Kyrkviken i Arvika där Kevin 4 år hittades mördad 1998. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Föremål i det så kallade Kevinfallet undersöktes aldrig i polisutredningen 1998 eftersom polisen ansåg att utredningen var avslutad. Nu hoppas den nye åklagaren att man ska kunna hitta finger-avtryck och DNA-spår.

 

I den polisutredning som gjordes 1998 i Kevin-fallet skickades både kläder och pinnar för teknisk analys, rapporterar Aftonbladet.

Analyserna avbeställdes dock av polisen eftersom man ansåg att utredningen kunde avslutas när det enligt polisen stod klart att att de båda barnen låg bakom Kevins död.

Nya analyser ska göras
Den nya förundersökningsledaren - chefsåklagare Niclas Wargren - säger nu till Aftonbladet att alla fynd inte har testats och att man kommer att gå igenom fynden med Nationellt forensiskt centrum (NFC) om hur de ska analyseras.

Förhoppningen är att man ska kunna säkra till exempel fingeravtryck eller DNA-spår.

Öppnade förundersökningen
Fyraårige Kevin mördades utanför Arvika 1998. Två bröder, då fem och sju år gamla, pekades ut som ansvariga för hans död men fallet kom aldrig att prövas av domstol.

Efter att SVT och DN granskat fallet beslutade Åklagarkammaren i Värmland att man skulla återuppta förundersökningen - bland annat på grund av hur förhören med bröderna hade gått till.

Niclas Wargren håller det inte för omöjligt att resultatet av utredningen hade kunnat bli ett annat om fynden hade analyserats. Det fanns enligt Wargren inga tekniska bevis mot bröderna i den gamla polisutredningen, rapporterar Aftonbladet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt