Skip to content

Efter rekordstort intresse - så många kallas till fler tester inför nästa års polisutbildning

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter ett rekordstort intresse för polisutbildningen får snart 3 200 utvalda sökande kallelse till den medicinska och psykologisk prövningen hos Rekryteringsmyndigheten.

 

I våras kom det in ett rekordstort antal ansökningar till polisutbildningen när inte mindre än 9 353 personer sökte till utbildningen som startar i januari 2018. Sammanlagt finns det 800 utbildningsplatser fördelat på lärosätena i Umeå, Huddinge och Växjö. 

Av de sökande var det 4 695 personer som uppfyllde kraven på bland annat grundläggande och särskild behörighet, skriver Polisen. Det är 40 procent fler behöriga och godkända sökande än vid förra ansökningsomgången.

70 procent dyker upp
Av dessa kallar nu Rekryteringsmyndigheten 3 200 personer till prövning. Urvalet är gjort utifrån de uppgifter som personerna har lämnat i sin ansökan och utifrån deras så kallade meritvärde som baseras på gymnasiebetygen.

-  Av erfarenhet vet vi att det är ungefär 70 procent som kommer och det är den volymen vi för närvarande har kapacitet att ta emot, säger Ann Elgemark, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.

Uppmanas söka igen
Psykologintervjuerna är en viktig del i att bedöma de sökandes lämplighet att arbeta som polis men de sökande kommer även att genomgå medicinska tester.

- Det är glädjande att så många vill polis. Vi hoppas att de som har sökt men som inte fick möjlighet att pröva i höst, väljer att söka igen nästa gång, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen.

Den medicinska och psykologiska prövningen startar den 21 augusti och pågår fram till och med den 30 november.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt