Skip to content

Berusad kvinna tilläts inte uppsöka toalett - JO-kritik mot Polismyndigheten

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Justitieombudsmannen, JO riktar kritik mot Polismyndigheten efter att en intagen kvinna nekats gå på toaletten. Kvinnan, som omhändertagits för berusning, ska ha fått klä av sig inför manlig personal och tvingats uträtta sina behov i ett hål i cellen. 

 

 

Fick inte gå på toaletten
En kvinna som omhändertagits av polis för berusning i augusti 2016 i Sundsvall lämnade in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, med anledning av hur hon blev bemött på polisstationen.

Enligt anmälan skulle kvinnan ha tvingats klä av sig alla kläder inför manlig personal på stationen och därefter tvingats vara naken i sin cell i flera timmar.

Hon skulle också ha anvisats att uträtta sina behov i ett hål i golvet i cellen under uppsikt av personal trots att hon hade bett om att gå på en riktig toalett för att kunna byta sitt mensskydd.

Ord står mot ord
JO uttalar att det finns rättsligt stöd för att be en intagen att ta av sig de kläder som är nödvändiga för att kunna genomföra en kroppsvisitation. Denna kontroll ska som huvudregel utföras av en person av samma kön som den intagne.

Polismyndigheten hade uppgett att så också skett i kvinnans fall. JO konstaterar att ord stod mot ord, och kommer sammanfattningsvis fram till att det inte finns grund att kritisera Polismyndigheten vad gäller kroppsvisitationerna.

JO menar att det är normalt att en frihetsberövad person endast tillåts ha på sig tröja, underkläder, byxor och strumpor i cellen. Av utredningen framgår dock att kvinnan endast fick ha på sig en så kallad body och trosor.

Detta kan vara motiverat med hänsyn till den intagnas säkerhet enligt JO, men vilka övervägningar som gjorts i detta fall framgår inte av dokumentationen.

Utredningen visar dock att kvinnan sagt att hon frös.

Kritik
JO menar att Polismyndigheten förtjänar kritik för att inte ha låtit kvinnan ha mer kläder på sig och för att inte ha erbjudit henne något att värma och skyla sig med. JO underkänner också rutinerna för tillgång till toalett och menar att de inte är förenliga med att varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde.

Som intagen ska man normalt ges möjlighet att uträtta sina behov på en toalett. I undantagsfall kan denna möjlighet begränsas, men att ha en regel att inte låta intagna besöka toaletten under natten är inte acceptabelt.

En intagen ska under dygnets alla timmar kunna besöka en toalett inom rimlig tid. Polisen får därför kritik för detta.

JO kritiserar också att dokumentationen av kvinnans tid på stationen varit ofullständig och understryker att rättssäkerheten kräver att sådana uppgifter ska kunna kontrolleras i efterhand.

  • Alt-texten
    Sarah Nordström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt