Skip to content

Efter sex års arbete - "avhopparverksamheten" kan inte visa upp ett enda lyckat exempel

Bild från övervakningskamera i samband med ett av de mest uppmärksammade våldsdåden i Göteborg de senaste åren - skottlossningen mot en restaurang vid Vårväderstorget där två personer dödades och åtta skadades år 2015. Foto: FUP

Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg har varit verksamma i sex år. Trots det kan organisationen inte visa på ett enda exempel där de lyckats med uppdraget att få personer att lämna det gängkriminella livet. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

 

Ett 30-tal personer har skjutits ihjäl i Göteborg de senaste fem åren och antalet skottskadade bedöms vara det tredubbla.

Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet är ett samarbete mellan bland annat kommunen, polisen och Skatteverket.

År 2011 startade organisationen en så kallad avhopparenhet där gängkriminella skulle kunna få hjälp att lämna det kriminella livet.

Ingen uppföljning
Planeringsledaren Sören Rafstedt berättar att avhoppsenheten har varit i kontakt med 100 personer. Han kan dock inte svara på hur resultatet ser ut.  

- Det har vi inte följt upp, det har inte gått så lång tid att vi har hunnit utvärdera det än, säger han till SVT.

Rafstedt hänvisar till att forskning och praxis stödjer linjen att låta det gå ett antal år innan en utvärdering görs.

Slussas till socialen
Ytterligare en förklaringar som ges till att avhoppsenheten inte kan visa några siffror är att personer som kontaktar verksamheten slussas vidare till socialtjänsten. Sedan är det meningen att den aktuella socialtjänsten ska hjälpa personerna ut ur kriminaliteten.

SVT Nyheter Väst har dock kontaktat individ-och familjeomsorgen inom statsdelen Västra Hisingen. Där kan man inte bekräfta att man hjälpt någon ut ut det gängkriminella livet överhuvdutaget.

 

 

 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt