Skip to content

89-åring får tillbaka körkortet efter nytt syntest - "vill bara köra till ICA och kyrkan"

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är "ofattbart att hans förfrågan om syntest kunde få sådana konsekvenser". Det säger den 89-årige man som efter flera turer nu får tillbaka sitt körkort.

 

Det var vid ett besök hos ögonläkaren som mannen frågade om det fanns "något syntest beträffande körkort för äldre människor". Nej, sa doktorn men det fanns ett "ögonprov".

Provsvaren hamnade hos Transportstyrelsen som drog in körkortet.

Köra till ICA
Mannen överklagade och sa bland annat att han "skulle vara jättenöjd om han fick köra till ICA en gång i veckan och till kyrkan på söndagar".

Förvaltningsrätten avslog mannens överklagande eftersom de medicinska kraven inte var uppfyllda på grund av "synfältsdefekter".

Nya tester
Till prövningen i kammarrätten hade mannen på eget initiativ gjort nya tester och fått ett läkarintyg där det framgår att mannen "uppfyller kraven för att fortsätta köra vanlig personbil". Läkaren rekommenderar dock att ny undersökning görs och att ett nytt körkortsintyg utfärdas om tre år.

Kammarrätten finner att mannen därmed gjort sannolikt att de medicinska kraven är uppfyllda för att han ska få köra bil och upphäver beslutet från Transportstyrelsen.

  • Alt-texten
    Moa Stenberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Om man går till ögonläkare ska man endast be om att bli tittad i ögonen men vägra synprovet. Som rutin, oavsett hur man ser.

Du menar alltså att alla bör få köra bil oavsett om man ser tillräckligt bra? Hur skulle du resonera om ditt barn blev påkört av någon som hade nedsatt syn?

Ett alternativ för bilförare, som är tveksamma ur trafiksäkerhetssynpunkt, skulle kunna vara bestämmelser om att fordonet ska vara utrustat med extra anordning som påkallar medtrafikanternas uppmärksamhet som exempel blixtljus ( saftblandare ) med rosa sken,synligt minst upp till 300 meter.

Tror inte det blir lätt för äldre att behålla körkortet i framtiden. Minsta skavank så är det kört. Se bara vad som skrivs i Aftonbladet idag. Av mångårig medarbetare. "Att köra bil är inte en mänsklig rättighet". Liknande har poliser uttalat tidigare men då som "körkort är ingen mänsklig rättighet". Marigt det här med "rättigheter". :) :)

Många i övrigt helt friska människor drabbas redan i 40-årsåldern av synförsämringar, som medför behov av glasögon.
Jag känner många som kör runt och inte kan läsa trafikskyltarna.
Även övriga funktioner försämras med åren.
Det betyder inte att en 89-åring inte skall få köra bil om den har alla funktioner i hyggligt skick.
Med risken för synförsämring och kanske annat bör hälsokontrollen införas redan från 40.
Förstår inte diskussionen.
Är det diskriminering att kolla folks lämplighet att köra bil med jämna mellanrum?
Vi fick ju alla genomgå hälsokoll innan vi fick våra körkort.