Skip to content

89-åring får tillbaka körkortet efter nytt syntest - "vill bara köra till ICA och kyrkan"

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är "ofattbart att hans förfrågan om syntest kunde få sådana konsekvenser". Det säger den 89-årige man som efter flera turer nu får tillbaka sitt körkort.

 

Det var vid ett besök hos ögonläkaren som mannen frågade om det fanns "något syntest beträffande körkort för äldre människor". Nej, sa doktorn men det fanns ett "ögonprov".

Provsvaren hamnade hos Transportstyrelsen som drog in körkortet.

Köra till ICA
Mannen överklagade och sa bland annat att han "skulle vara jättenöjd om han fick köra till ICA en gång i veckan och till kyrkan på söndagar".

Förvaltningsrätten avslog mannens överklagande eftersom de medicinska kraven inte var uppfyllda på grund av "synfältsdefekter".

Nya tester
Till prövningen i kammarrätten hade mannen på eget initiativ gjort nya tester och fått ett läkarintyg där det framgår att mannen "uppfyller kraven för att fortsätta köra vanlig personbil". Läkaren rekommenderar dock att ny undersökning görs och att ett nytt körkortsintyg utfärdas om tre år.

Kammarrätten finner att mannen därmed gjort sannolikt att de medicinska kraven är uppfyllda för att han ska få köra bil och upphäver beslutet från Transportstyrelsen.

  • Alt-texten
    Moa Stenberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt