Skip to content

Två före detta styrelseledamöter döms för grovt insiderbrott - fällande dom i Fingerprint Cards-målet

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Idag kom domen i Fingerprint Cards-målet. Två före detta styrelseledamöter döms för grovt insiderbrott. Domen skickar "en viktig signal till finansmarknaden" om hur insynspersoner ska handla med egen aktie.

 

Idag meddelades dom mot tre personer i det mycket uppmärksammade målet om insiderbrott i bolaget Fingerprint Cards.

Två tidigare styrelseledamöter döms till fängelse i 1 år och 6 månader var för grovt insiderbrott.

Näringsförbud
Styrelseledamöterna får även näringsförbud under 5 år och skyldighet att betala tillbaka vinsterna från affärerna.

Den tredje personen, som endast var åtalad för att ha deltagit vid en av gärningarna, får villkorlig dom förenat med böter.

Åtalen mot de före detta styrelseledamöterna gällde affärer om miljonbelopp i aktien som de gjort trots att de hade så kallad insiderinformation - information kring olika händelser och som påverkar värdet på aktien men som inte gjorts offentliga för aktiemarknaden.

Enligt Ekobrottsmyndigheten behandlade målet relativt svår juridik då brottsbeskrivningen gör att informationen måste vara specifik, icke offentliggjord och ägnad att väsentligen påverka kursen för att vara just otillåten insiderinformation

 - Detta är en viktig dom, den skickar signaler till finansmarknaden att man måste vara ytterst försiktig när man som insynsperson handlar i egen aktie. Om man regelmässigt gör detta och försöker utnyttja tillfälliga kursrörelser, ja då är risken betydande att man förr eller senare kommer göra sig skyldig till insiderbrott eftersom man som regel har direkt åtkomst till kurspåverkande information, säger kammaråklagare Olof Kronlund i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Den tidigare lagen
Domstolen har bedömt åtalen enligt den gamla lagen om marknadsmissbruk, då gärningarna begicks åren 2012-2014.

Sedan den 1 februari i år gäller strängare regler än tidigare där man skärpt straffet för grovt insiderbrott till högst 6 års fängelse.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt