Skip to content

Riksdagen sade ja till vapenamnesti nästa vår - ska minska antalet illegala vapen

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksdagen har godkänt regeringens förslag om en tidsbegränsad vapenamnesti under våren 2018. Polismyndigheten kommer dock fortfarande att kunna utreda illegala vapen som använts vid brott.

 

Regeringen vill införa en tidsbegränsad vapenamnesti nästa år med syfte att minska antalet illegala vapen som florerar i samhället.

Riksdagen har sagt ja till förslaget och tanken är att vapenamnestin ska gälla under perioden februari-april 2018

En vapenamnesti innebär att man kan lämna in ett illegalt vapen till Polismyndigheten, antingen själv eller genom ett ombud som har rätt att vara anonym.

Den som lämnar in ett vapen under en amnestiperiod kan inte bli åtalad för olaga vapeninnehav

Nästa års vapenamnesti blir den tredje i ordningen. Den första perioden genomfördes under juli–september 1993, den andra under perioden mars–maj 2007 och den senaste under perioden mars–maj 2013.

Vid den första amnestin lämnades det in drygt 17 000 skjutvapen och vid den andra nästan 14 000 skjutvapen. Dessutom kom det in omkring 15 ton ammunition under respektive amnesti.

Vid amnestin 2013 lämnades det in över 15 000 illegala skjutvapen och 36 ton ammunition.

En vapenamnesti innebär inte en automatisk immunitet mot åtal - Polismyndigheten kommer fortfarande att kunna utföra kriminaltekniska undersökningar av inlämnade vapen i syfte att utreda andra brott som kan ha samband med vapnen. Det kan gälla brott begångna av såväl innehavaren som av andra personer.

I samband med att riksdagen godkände regeringens förslag riktar man också en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om att även handgranater bör omfattas av vapenamnestin. 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt