Skip to content

Polisutbildningar i andra delar av landet kan bli verklighet - nytt utredningsuppdrag

Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen vill stärka kompetensförsörjningen inom polisen. I ett nytt utredningsuppdrag ska man bland annat utreda möjligheten till att etablera polisutbildningar i andra delar av landet.

 

Regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att stärka sin kompetensförsörjning. Enligt regeringen behöver polisen dels stora anslagsförstärkningar och dels en ökad rekryteringstakt.

För att öka rekryteringstakten till polisutbildningen ska polisen genomföra en rekryteringskampanj.

Man ska även ta fram en långsiktig rekryteringsstrategi i samråd med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Försvarsmakten. Syftet med samarbetet är att säkerställa att kandidaterna till utbildningen uppfyller de höga krav som uppställs på polisyrket.

En annan nyhet i uppdraget är att Polismyndigheten ska undersöka förutsättningarna för att etablera polisutbildning på fler platser i landet.

Även polisförbundet är positivt inställda till det nya utredningsuppdraget, i ett pressmeddelande från förbundet säger ordförande Lena Nitz att regeringen till slut verkar ha tagit resursbristerna inom polisen på allvar:

Den del i uppdraget som avser ökad kapacitet i antagningsprocessen ska redovisas till regeringen senast den 15 november 2017. 

I övrigt ska uppdraget redovisas till regeringen senast den 23 maj 2018.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Men vem vill bli polis med dagens dåliga lön, arbetstider och generellt dåliga arbetsförhållande?

Håller med föregående kommentar. Vem vill gå 2 års självfinansierad utbildning för att jobba nätter och helger, bli spottad på, hotad, misshandlad osv för 25,000 kr/mån och någon hundring per år i löneförhöjning.

Att Lena Nitz och Polisförbundet åter igen är så lättlurade förvånar mig inte. ATA08, Sexårssatsningen, utsatta områden-satsningen, uppvärdering av yrket, omorganisationen osv osv. Man verkar aldrig lära sig att se en blåsning, inte ens när den ligger på förhandlingsbordet. Uppdraget kommer mynna ut i något som sittande regering sedan kan låtsas ska bli verklighet. Men så fort valet är över kommer det uppstå en "ny situation" och inget kommer bli av. Som vanligt.

En utredning lär inte råda bot på att de är de unga som lämnar yrket,. Och jag förstår dem. Vem vill fortsätta i ett yrke med så usla framtidsutsikter och riskera att bli illa omtyckt eller värre på kuppen.