Skip to content

Identitetskapning på Tradera gav rätt till brottsskadeersättning - finns stöd i ny lag

Foto: LEIF R JANSSON/TT

Brottsoffermyndigheten prövar rätt till brottsskadeersättning med stöd av den nya lagen om olovlig identitetsanvädning. Kvinna vars identitet blivit kapad på Tradera får ersättning.

 

I juli förra året inträdde en ny lag om olovlig identitetsanvändning i kraft. Nu har Brottsoffermyndigheten prövat rätten till brottsskadeersättning i två ärenden med stöd av den nya lagen

– De här är första gången vi har prövat rätten till ersättning vid olovlig identitetsanvändning, men vi tror att antalet ärenden av det här slaget kommer att bli betydligt fler. Inte minst blir det allt vanligare med den här typen av brott på internet, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet i ett pressmeddelande från myndigheten.

Fick identitet kapad på Tradera
Det första ärendet gäller en kvinna som fått sin identitet kapad på nätauktionen Tradera. En person hade använt hennes identitet för att sälja varor på webbplatsen vilket till slut ledde till att kvinnan fick en betalningsanmärkning för avgifter till Tradera. 

På grund utav betalningsanmärkningen blev hon nekad att handla på kredit.

Polisen lade ned förundersökningen men Brottsoffermyndigheten bedömer att kvinnan har rätt till 5 000 kronor i brottsskadeersättning då hon utsatts för en allvarlig kränkning. 

Fick ingen ersättning
Det andra ärendet gäller en kvinna som blivit utsatt för en okänd gärningsperson som utgav sig för att vara kvinnan och som sedan kontaktade privatpersoner för att fråga om deras kontouppgifter.

Kvinnan blev sedan uppringd från flera olika nummer och fick därmed förklara att hon fått sin identitet kapad.

I det fallet har det inte gått att binda någon gärningsperson till brottet och kvinnan får ingen ersättning för kränkningen.

– Även om händelsen har varit obehaglig anser inte nämnden att det är en sådan allvarlig kränkning att hon kan få ersättning, säger Ingela Ackemo, jurist på brottsskadeenheten.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt