Skip to content

Här är brotten som ökar under sommaren

Foto: Noella Johansson/TT

Cykelstölder och misshandel utomhus - Brottsförebyggande rådet har publicerat statistik över brott som ökar under sommaren.

 

Brottsförebyggande rådet, Brå, har publicerat statistik över säsongsbetonade brott.

Enligt Brå har det under de senaste tre åren, 2014-2016, polisanmälts flest brott under sommaren för att minska under årets kallaste månader.

Stölder
En del av sommarens ökade brottslighet kan förklaras med att till exempel cykelstölder skjuter i höjden under sommaren. Under maj-augusti anmäls 8-9000 cykelstölder, en siffra som kan jämföras med cirka 2-3000 cykelstölder under vintern.

Även andra typer av stölder så som fickstölder ökar under sommaren. Dessutom tillkommer rent säsongsbetonade stölder så som inbrott i båt och båtstölder vilket också svarar för en del av de ökade polisanmälningarna. 

Misshandel utomhus
En annan effekt av varmare temperaturer är att människor  i större utsträckning rör sig utomhus och är påverkade av alkohol på offentliga platser. Detta påverkar i sin tur en ökning av misshandelsfall utomhus.

Totalt polisanmäldes omkring 3 100 fall av misshandel utomhus mot personer över 18 år för juli år 2016, en siffra som kan jämföras med 1 900 fall i januari samma år.

Likaså ökar försök till och fullbordade våldtäkter utomhus mot personer över 18 år under sommaren.

Brott som minskar under sommaren
En annan trend som Brå har märkt av är att villainbrotten blivit allt mer säsongsbetonade då de flesta villainbrotten anmäls under hösten och vintern när det är mörkare.

Även ekonomisk brottslighet minskar under sommaren, något som Brå tror beror på att flera yrkesgrupper som arbetar med att upptäcka, anmäla och utreda brott har semester.

Grafer över polisanmälningar för individuella månader går att läsa på Brå:s hemsida.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

https://www.lidingosidan.se/lidingo/250-procents-okning-av-inbrotten-pa-...
Jag reagerar starkt på att BRÅ inte försöker identifiera de verkliga problemen utan smetar ut statistiken på hela året och Sverige och påstår att brottsligheten minskar.

På Lidingö har bostadsinbrotten i sommar ökat med 250 procent. Ytterst få grips och polisens åtgärd var att lägga ner den grupp som arbetar med bostadsinbrott på Östermalm och Lidingö. I det fall någon grips redovisar man bara gripandebrottet och lägger inte ner kraft på andra brott som uppenbarligen hör ihop. Polisen är noga med att göra brottsplatsundersökningar men det spelar ingen roll om man hittar dna, fingrar eller andra spår eftersom det också är kraftig underbemanning på den forensiska analysen. Det innebär också att gärningsmän friges eftersom de inte kan sitta häktade i månader i avvaktan på analysbesked.

Det är lika bra att lägga ner BRÅ för deras bild av brottsligheten är i högsta grad missvisande !

https://www.lidingosidan.se/lidingo/veckans-facit-sex-villinbrott/
Gå in på Lidingösidan och läs artikeln och min kommentar så ser du svagheterna i den polisiära verksamheten. Jag är övertygad om att det speglar den generella situationen men om man redovisar som BRÅ gör så får man en felaktig bild av de verkliga problemen. Kommentar ?

Om man verkligen vill kraftigt begränsa brottsligheten i Sverige bör Sverige gå ur EU och Schengensamarbetet så att skalskyddet kan återupprättas, ty kriminaliteten i Sverige är i allt högre utsträckning nationsöverskridande.

Invandringen från kulturer som ligger långt från den svenska, läs Afrika och Mellanöstern, måste också strypas, eftersom, enligt BRÅ 2005:17, invandrarbarn och utrikesfödda är överrepresenterade vid grövre brott. Invandringen har således i stor utsträckning skapat social oro i det svenska samhället, som enligt mig är en grogrund för brutaliseringen och kriminalitet i samhället.

Jag håller verkligen med dej men det får man ju inte tycka för då är man rasist. Det är pinsamt med politikernas taffliga försök. Hur skall vi stoppa den gigantiska flykten från Afrika via Libyen ? Jo man skall stoppa försäljningen av gummibåtar till Libyen ! Skall man skratta eller gråta ?