Skip to content

Erbjudande till körkortsutredare var inget skämt - döms för givande av muta

Foto: Hasse Holmberg / TT

Man som erbjudit körkortsutredare 50 000 kronor i utbyte mot uppgifter döms för givande av muta. Enligt domstolen var mannens erbjudande inget skämt.

 

En 23-årig man åtalades vid Solna tingsrätt för givande av muta efter att enligt åklagaren ha erbjudit 50 000 kronor till en utredare på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Enligt utredaren hade mannen kontaktat Transportstyrelsen för att få tillgång till uppgifter om personer som innehade lastbilskörkort inom Stockholmsområdet.

Efter att ha blivit nekad uppgifterna ska mannen ha frågat ”om det gick att lösa på privat sätt” och sedan erbjudit utredaren pengar ett flertal gånger. Enligt mannen själv var det fråga om ett skämt.

Tingsrätten konstaterade att utredaren inte hade någon anledning att lämna oriktiga uppgifter och eftersom han underrättat sin chef om samtalet omedelbart fann domstolen det styrkt att händelseförloppet gått till så som utredaren påstått.

Tingsrätten konstaterade att erbjudandet var avsiktligt och att det avsåg en otillbörlig förmån.

Mannen dömdes för givande av muta och påföljden bestämdes till villkorlig dom förenad med dagsböter. Tingsrättens dom fastställs nu av Svea hovrätt utan närmare resonemang.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt