Skip to content

"Det behövs ett ledarskap som ger styrka till vanligt traditionellt polisarbete"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis

 

Nyligen gick rikspolischefen Dan Eliasson och ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving ut på DN Debatt och krävde bland annat 400 miljoner kronor till polisens terrorbekämpning (DN 2017-07-16).

Terrorattentaten på Drottninggatan och Bryggargatan visade att det inte går att förhindra terrorattentat. Det var tillfälligheter som begränsade skadorna jämfört med de stora attentaten ute i Europa.

Attentatet på Bryggargatan var ju självmarkerande. Att attentatet på Drottninggatan snabbt klarades upp berodde ju på en serie vittnesiakttagelser beträffande gärningsmannens flykt. Dessa fullständigt avgörande uppgifter bakade polisen in i sin marknadsföring som lyfte upp den egna insatsen som en fullständig polisiär framgång.

Det går inte att förhindra sådana attentat där förhandsinformationen inte räcker för rättsliga åtgärder. Bevisningen räcker inte för åtal och fällande domar och extremister som utgör en säkerhetsrisk går inte att utvisa.

Att man nu håller på att knäcka IS i mellanöstern och har stoppat deras tilltänkta kalifat gör naturligtvis att motivationen för att åka dit och kriga minskar dramatiskt. Förhoppningsvis leder det också till insikt om att terrorhandlingar i Europa inte har avsedd effekt.

Den analysen ingår dock inte i Eliasson och Löfvings budskap.

Artikeln följer mönstret att då man misslyckas med åtgärder ändrar man fokus. Ledarsidan i DN hade samma dag rubriken ”Slösa inte polismiljoner”.

Då problem uppstått med terrorism, flyktingar, gängkrig, grov kriminalitet och kraftigt ökat antal utanförskapsområden till 61, begär polisen mera pengar och teknik. Facit visar dock att det inte löser problemen.

Nu kommer polisens egen redovisning av de utländska ligornas skrämmande härjningar. Polisen står maktlös inför bostadsinbrott, firmainbrott,stölder av enteprenadmaskiner, skogsmaskiner, byggverktyg, lyxbilar och bildelar.

Det är sedan länge klarlagt att godset smugglas utomlands utan att man ens försöker kontrollera hanteringen i hamnarna. Det är fullständigt oförlåtligt att polisen lade ner operation Gunder där man på kort tid bara i Stockholmsområdet grep cirka 200 misstänkta och gods för 28 miljoner kronor.

I södra Sverige har man fått samma resultat. Inte ett ord om detta från polisledningen.

Nu måste polisen få ett nytt ledarskap som ger poliserna mod och styrka då det gäller vanligt, traditionellt polisarbete. Ligorna måste punktmarkeras och kontrollen av utförsel av gods skärpas kraftigt. Det är en gigantisk uppgift men fullständigt nödvändig. Därför håller polisledningen tyst och fokuserar på annat.

Polismästaren Lena Matthjis orädda uttalande om flyktingproblemen och polisers moraliska dilemma visar att hon har en annan syn på vad som är viktigt i polisverksamheten (Facebook 2017-06-11). Poliserna måste få ha samma etiska och moraliska kompass som allmänheten.

Jag förmodar också att hon har rätt inställning till att det viktiga är en polisverksamhet som korresponderar med allmänheten. Hon borde ta över efter Dan Eliasson och se till att poliserna verkligen kommer ut till människorna vilket var det viktigaste löftet i polisreformen.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt