Skip to content

"Det behövs ett ledarskap som ger styrka till vanligt traditionellt polisarbete"

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis

 

Nyligen gick rikspolischefen Dan Eliasson och ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving ut på DN Debatt och krävde bland annat 400 miljoner kronor till polisens terrorbekämpning (DN 2017-07-16).

Terrorattentaten på Drottninggatan och Bryggargatan visade att det inte går att förhindra terrorattentat. Det var tillfälligheter som begränsade skadorna jämfört med de stora attentaten ute i Europa.

Attentatet på Bryggargatan var ju självmarkerande. Att attentatet på Drottninggatan snabbt klarades upp berodde ju på en serie vittnesiakttagelser beträffande gärningsmannens flykt. Dessa fullständigt avgörande uppgifter bakade polisen in i sin marknadsföring som lyfte upp den egna insatsen som en fullständig polisiär framgång.

Det går inte att förhindra sådana attentat där förhandsinformationen inte räcker för rättsliga åtgärder. Bevisningen räcker inte för åtal och fällande domar och extremister som utgör en säkerhetsrisk går inte att utvisa.

Att man nu håller på att knäcka IS i mellanöstern och har stoppat deras tilltänkta kalifat gör naturligtvis att motivationen för att åka dit och kriga minskar dramatiskt. Förhoppningsvis leder det också till insikt om att terrorhandlingar i Europa inte har avsedd effekt.

Den analysen ingår dock inte i Eliasson och Löfvings budskap.

Artikeln följer mönstret att då man misslyckas med åtgärder ändrar man fokus. Ledarsidan i DN hade samma dag rubriken ”Slösa inte polismiljoner”.

Då problem uppstått med terrorism, flyktingar, gängkrig, grov kriminalitet och kraftigt ökat antal utanförskapsområden till 61, begär polisen mera pengar och teknik. Facit visar dock att det inte löser problemen.

Nu kommer polisens egen redovisning av de utländska ligornas skrämmande härjningar. Polisen står maktlös inför bostadsinbrott, firmainbrott,stölder av enteprenadmaskiner, skogsmaskiner, byggverktyg, lyxbilar och bildelar.

Det är sedan länge klarlagt att godset smugglas utomlands utan att man ens försöker kontrollera hanteringen i hamnarna. Det är fullständigt oförlåtligt att polisen lade ner operation Gunder där man på kort tid bara i Stockholmsområdet grep cirka 200 misstänkta och gods för 28 miljoner kronor.

I södra Sverige har man fått samma resultat. Inte ett ord om detta från polisledningen.

Nu måste polisen få ett nytt ledarskap som ger poliserna mod och styrka då det gäller vanligt, traditionellt polisarbete. Ligorna måste punktmarkeras och kontrollen av utförsel av gods skärpas kraftigt. Det är en gigantisk uppgift men fullständigt nödvändig. Därför håller polisledningen tyst och fokuserar på annat.

Polismästaren Lena Matthjis orädda uttalande om flyktingproblemen och polisers moraliska dilemma visar att hon har en annan syn på vad som är viktigt i polisverksamheten (Facebook 2017-06-11). Poliserna måste få ha samma etiska och moraliska kompass som allmänheten.

Jag förmodar också att hon har rätt inställning till att det viktiga är en polisverksamhet som korresponderar med allmänheten. Hon borde ta över efter Dan Eliasson och se till att poliserna verkligen kommer ut till människorna vilket var det viktigaste löftet i polisreformen.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

21 comments

Jag håller om att polisens insatser bör inriktas än mer mot kriminella grupperingar och folk som gjort kriminalitet till livsstil och levebröd men bara om det inte går ut över vanligt folk. Jag och många med mig vill nämligen inte att polisen ska ha för mycket makt. De måste hållas på mattan och veta sina gränser. Svenska makthavare och myndigheter är redan maktgalna så det räcker och blir över.

@Arne "De måste hållas på mattan och veta sina gränser". Det låter som om du har haft med polisen att göra på ett negativt sätt och därför har en negativ inställning till dessa. Tror dock att de flesta inte håller med dig. Polisen måste vara auktoritär. Polisen är, och ska vara det sista ledet I demokritins bevarande.
En demokrati måste ha lagar och ju fler människor vi är, dessutom från olika kulturer, dessto fler lagar och regler måste vi ha för att vi ska kunna leva I någotsånär symbios med varandra. Önskesamhället vore ju att det inte behövdes varken lagar eller poliser.
Därför är det viktigt att polisen måste få vara just poliser. Ibland blir det fel. Poliser är människor med mänskliga brister och vid ett ingripande kanske just den polisen som nu råkar gå på en "vanlig"människa inte har alla fakta på vad det är som har hänt. Det måste man som "vanlig" människa tåla och försöka hjälpa till och ställa till rätta istället för att käfta emot.
Något som jag tycker är sorgligt och det är att med den senaste omorganisationen av polisen har allt för många trafikpolisavdelningar runt om I landet försvunnit. I trafiken dödas och skadas allt för många "vanliga" människor av folk som inte ska vara I trafiken.En stor del av de kriminella använder någon form av fordon vid sina brottstillfällen.

Du menar som i "fallet Kevin" eller "fallet Johan" eller "fallet Osmo Vallo" eller "dödskjutningen av 69åringen i Husby" osv?

Nä, det där "det låter som du varit föremål för polisens intresse"-tramset hade haft större bäring om det verkligen fanns en oberoende och helt fristående instans som granskade den här myndigheten.

En myndighet som inte sällan dödar eller förstör liv utan att ha något legitimt skäl för det (men alla dessa saker jag tog upp, de är väl för dig oväsentliga som polis).

/ Jag undanber mig kommentarer från trollet "Anton den värste" (som konstant kommer in med försök till personangrepp istället för kommentarer i sak).

" Polisen står maktlös"
Själv klart när politikerna gör sitt yttersta för att utvecklingen ska vidmakthållas och helst öka.

Vad var "Operation Gunder"?

Om du googlar på Operation Gunder så ser du. Om man fortsatt och storsatsat på detta skulle det ha fått effekt på i stort sett all utländsk ligaverksamhet. Jag reagerar starkt på att man centraliserat in absurdum och att alla poliser skall göra allt. Resultatet är att ingen tar ansvar. Nu består polisverksamheten av ständiga "brandkårsutryckningar",pseudoverksamhet och potemkinkulisser ! Då det hänt något kommer polisen med styrkedemonstrationen "för att inge trygghet". Redan nu har i år 10 personer dödsskjutits i Stockholmsområdet och nästan ingenting klaras upp !

Efter den senaste dödsskjutningen i Vårberg meddelar polisen via DN i dag att " Vi kommer att ha extra resurser på plats under helgen dels för att öka tryggheten, dels ifall någon vill komma fram och berätta". Vem blir tryggare av detta ? Tar polisens uppvisning bort problemen ? Jag påstår att det är sådant skapande av falsk trygghet som polisen ägnar sig alltmer åt då de inte klarar av problemen !

Via Lidingösidan fick vi häromdagen veta att bostadsinbrotten i sommar gått upp med 250 procent. Polisens åtgärd är då styrkedemonstrationer på Lidingöbron. Lidingöborna är extremt laglydiga och bara några enstaka bagatellbrott rapporteras. Det har absolut ingen effekt på bostadsinbrotten men inger falsk trygghet !

Nu måste vi få en rikspolischef som tar tag i de verkliga problemen och som skapar förtroende hos polis, allmänhet och politiker. Av de 2500 överblivna mellanchefer som Eliasson lovade att föra ut till människorna har i princip ingen kommit ut. Tvärtom har ingripandeverksamhet och utredningsverksamhet dränerats på personal som flytt till skrivbord eller kommenderats till utanförskapsområden ! De stackars poliser som finns kvar får kämpa hela tiden med samma brottslingar eftersom de knappt får några straff alls ! SÅ HÄR KAN VI INTE HA DET !

@AshaHegde.

Som du ser finns debattör som inte ens lärt sig "skol-engelska" och i rent ofog anmäler dina inlägg olämpliga!

I detta av dig inlägg har du rätt i att "vi inte bara ska vara stolta över polisen, utan också om oss själva och att vi aldrig får glömma bort att bakom ordet polis är en "normal man/kvinna".
Goodbye for now.

Om vi ska få bukt med den grova kriminaliteten och smugglingen av människor, vapen, stöldgods och narkotika så måste vi som ett oavvisligt villkor gå ur EU och Schengensamarbetet.

För Sverige och de svenska skattebetalarna blir ett EU-utträdet en vinn-vinn-situation då slipper EU-medlemsavgiften på ca 50 miljarder kronor årligen. Därmed skapas också återigen den politiska grunden i konungariket Sverige att upprätthålla ett dugligt skalskydd. Varför är det ingen, observera ingen, i det politiska etablissemanget som nämner det saliggörande EU-utträdet för svensk del?

Av Mats Löfings och Dan Eliassons debattartikel i DN den 17/7 framgår det att dessa förordar ett övervakningssamhälle, liknande det gamla DDR, och en poliskår som gör "brandkårsutryckningar" istället för att vara närvarande. Polischefen i Borås och Anders Bergstedt förordar istället en tillgänglig och närvarande polis, som beivrar och förebygger brott, skapar trygghet samt ger råd och service gentemot samhällsinvånarna.
Av de ovanstående alternativen föredrar jag det sistnämnda.

Gamblern i mig skulle sätta stora slanten på att vi får Eliassons och Löfvings vision och den lilla slanten på den betydligt trevligare utveckling som förordas av Bergstedt och Boråsbefälet. Av det skälet att det bästa alternativet kräver mer av inblandade. Så även om viljan skulle finnas så har jag svårt att se hur organisationen skulle orka med det i det motlut den befinner sig i. Egentligen kanske det är lite synd om svensk polis. Men jag har å andra sidan inte heller någonsin hört en polis protestera när politikerna pekat ut färdriktningen.

Via www.blaljus.nu kan man läsa i Stockholmspolisens facktidning Polisen att det under lång tid varit en drastisk minskning av poliser i yttre tjänst. Jan Bengtsson redovisar att 1986 var det i City 1000 poliser i yttre tjänst, 2002 var det 540 och NU BARA 250 ! Det är en dramatisk minskning. Även under den tid då den borgerliga Alliansen lyckades öka från 15.000 till 20.000 poliser fortsatte minskningen av poliser i yttre tjänst samtidigt som utredningsresultaten fortsatte att sjunka. Det var den trenden som skulle brytas genom omorganisationen där Eliasson skulle sätta in kraften och skicka ut 2500 mellanchefer i yttre tjänst. I höst måste detta leda till dramatiska förändringar i polisorganisationen !

Finns det överhuvudtaget någon indikation på en "dramatisk förändring" i polisorganisationen?
Polisens har redan nu avkriminaliserat stöld, misshandel och bedrägeri, omkring 96 % av alla brott. Samtidigt ökar antalet producerade "verksamhetsplaner" och "styrdokument" eftersom poliserna sitter på polishuset och ägnar sig åt administration, helt enligt Dan Eliassons intentioner.

Håller med om att man som medborgare kan undra vad polisen sysslar med. Svårt att få känslan att verksamheten är inriktad på uppklarande av brott. Förutom statistikhöjare då som trafikbrott och ringa narkotikabrott. Den som är intresserad av en någorlunda fungerande poliskår bör fråga sig hur det kunnat bli så. Såg en närmast uppgiven kommentar från en polis här för några veckor sedan. "Nu har vi gjort samma sak i tjugo år och det blir bara värre". Om man då betänker att det finns en viss eftersläpning på effekterna av fattade beslut så kan man ju undra hur det kommer att se ut om ytterligare 10 år. Eller 20 år. Om inget förändras i synen på hur polisverksamhet skall utövas samt vad polisen skall syssla med för typ av verksamhet. För just detta påstående i den kommentar jag svarar på om att "polisen avkriminaliserat stöld etc" stämmer givetvis inte fullt ut. Men det är den känsla som infinner sig. Även hos mig. Sedan länge. Tyvärr. Men prioriteringarna för brottsbekämpningen görs ju av politikerna och sedan av de tidigare organisationen själva. Nu av en organisation. Den som vill att ngt skall ändras får vända sig till nämda storheter.

Hej Anders, idag blev jag mkt glatt överraskad och förvånad när jag läste husbladet SvD och fann tre realistiska artiklar inom olika områden på ledarplats. En av tidigare finansminister Borg. Vilket enligt mig inte hör till vanligheten. Möjligen håller ngt på att ändras så sakta ändå. Man kan ju iaf hoppas.
Vad gäller det lilla antalet poliser i "yttre tjänst" som du redogör för så blir man ju inte upplyft. Men jag är av den uppfattningen att det nog även beror på att polisen inte längre är särskilt populär och välkommen t ex i förorten. Vilket ju i sin tur kan att ha att göra med hur polisarbetet bedrivs och vad som då prioriteras. Så man får antaga på ganska goda grunder att det inte är den mest populära kommenderingen.....

http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/poliskrisen-kommer-at...
Ja nu verkar äntligen allt dra åt samma håll men vi vet ju att politikerna inte vågar sätta ner foten. Deras försök att prata bort brottsligheten har misslyckats och kvar blir kosmetiska förändringar som det tar år att sätta i verket ! Vi ser på alla områden att den politiska blockeringen är närmast total (Transportstyrelsen). Kompetensen och förmågan saknas !

Trots allt tror jag att vi aldrig tidigare varit så nära en verklig förändring som nu. I höst kommer det nog att visa sej om politikerna över huvud taget har någon förmåga att samarbeta och komma överens i de svåra frågorna om brottsligheten. Går inte det är det upplagt för SD nästa höst. Då kan man verkligen inte skylla på att vi väljare är rasister utan på bristande förmåga, kompetens och ansvar för landet !

Det är politiken som försatt landet i den situation som råder. Så visst är det upplagt för SD. Det har det varit länge. Vilket de andra är väl medvetna om. Men eftersom ingen vill befatta sig med SD dvs c:a 20 procent av väljarna så kan ju inte jag se någon politisk ljusning i närtid. Inom något område. Nuvarande politiker är helt enkelt inte mogna nog att hantera de "utmaningar" landet står inför. Så kräftgången lär fortsätta. Tills läget blir riktigt otrevligt på tillräckligt många håll. Det är precis som du säger uppenbar kompetensbrist på lite för många håll i samhällskroppen.

http://www.expressen.se/ledare/polisernas-usla-villkor-hotar-statens-kar...
Morgan Johansson har mycket att ta tag i. Nu knorrar kommunerna över att de tvingas betala väktare och ordningsvakter för att trygga ordning och säkerhet. Allt tyder på att antalet poliser inte kommer att öka utan minska de närmaste åren.

Konstigt att det inte knorras mer men det kommer nog. En annan illavarslande utveckling är mängden bränder. Men en person från brandförsvaret skrev iaf en artikel.i frågan i dagarna. Undrade länge om det bara var jag som sett en oroande tendens ganska länge.......Men då de enkla samtalsvägarna för oss vanliga dödliga stängts t ex genom att SvD och andra tagit bort kommentatorsmöjligheterna så blir det ju svårt att dryfta vad som sker i samhället för den som så önskar. Synd det. Att kommentera i realtid är både skitkul och demokratifrämjande. Men ogillades i vårt land. Så det blir till att utveckla språkkunskaperna och söka sig utrikes om man vill hänga med. :)

https://www.lidingosidan.se/debatt/debatt-lidingos-krav-pa-ny-justitiemi...
Om du går in på Lidingösidan så ser du att vi har nog den bästa lokala sidan i Sverige. Där kan man också kommentera och det leder till en livlig debatt som de lokala politikerna tvingas ta hänsyn till. Nyligen stoppades en snabbcykelbana där man satte upp järnräcken mitt i huvudleden Norra Kungsvägen för att bygga snabbcykelbana på bekostnad av den enorma trafiken på fyra hjul ! Det äventyret kostade 4 miljoner till ingen nytta !

Vår fantastiska kommunpolis Fredrik Wallén rapporterar om brotten varje vecka. Där framgår klart vilka problem välmående Lidingö har men det struntar polisledningen i och kör den verksamhet som passar dem bäst nämligen trafikontroller på Lidingöbron som bara inger falsk trygghet. Inga bostadstjuvar eller klottrare åker fast utan böter för banala trafikförseelser till statskassan ! Till detta kommer att Securitasväktaren bara åker omkring och bötfäller felparkerare in absurdum. Brottsligheten har fritt fram och det har i år de utländska ligorna upptäckt !

Jag är anarkist och det betyder att jag hatar auktoriteter. Polisen ska serva, vakta och skydda, inte ingripa mot oss annat än när enskilda vilja påkallar det.

Ärke anarkisten Johnny Rotten i SixPistols myntade en gång:

""Man ska inte riva ner något om man inte på förhand har
något bättre att ersätta det med!""

Nått för andra anrkister at ta fasta på!