Skip to content

"Ansträngning har gett resultat" - Migrationsverket nöjt med kommunernas flyktingmottagande

Foto: Anders Wiklund/TT

Kommunerna har klarat av att ta emot nyanlända som de har blivit anvisade. Av 21 700 personer återstår endast 300 som ska tas emot. Migrationsverket anser att kommunernas ansträngning gett resultat.

 

Migrationsverket har följt upp kommunernas mottagande av nyanlända och enligt myndigheten har ”kommunernas ansträngningar gett resultat”.

Trots bostadsbrist i stora delar av landet har merparten av landets kommuner tagit emot de nyanlända som anvisats.

Av 21 700 personer − enligt kommuntalet för 2016 års anvisningar − återstår idag endast cirka 300 personer som har uppehållstillstånd och som har väntat längre än sex månader på att flytta ut från asylboendet till den anvisade kommunen.

Anledningen till att det är Migrationsverket som anvisar nyanlända är för att man i januari 2017 tog över hela uppdraget från Arbetsförmedlingen. Migrationsverket, kommunerna och länsstyrelserna har haft en löpande dialog om att personer som anvisas också ska tas emot. 

  − Vi har från början varit mycket tydliga med att de personer som anvisas ska tas emot inom den tid som lagen anger. Det har varit bra både för oss och kommunerna som har fått tid att förbereda sig. Många samtal, tillsammans med kommunernas ansträngningar, har gett goda resultat, säger Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket i ett pressmeddelande från myndigheten.

Enligt 2016 års kommuntal har cirka 20 kommuner fortfarande anvisade personer kvar att ta emot och Migrationsverkets förhoppning är att dessa personer kommer att kunna skrivas till de anvisade kommunerna under de närmaste veckorna.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt