Skip to content

"Sverige behöver en statlig e-legitimation" - Konkurrensverket kritiskt till bankernas övertag

Foto: Jessica Gow/TT

Bank-ID, Bankgirot och Swish ägs av de större svenska bankerna som fortsätter att ha ett starkt inflytande över marknaden för betaltjänster. Konkurrensverket vill därför bland annat införa en statlig e-legitimation - som kan konkurrera med Bank-ID.

 

- Vi hade gärna sett att det även fanns en statlig e-legitimation. Det är vanligt i andra EU-länder, säger Karin Lunning, tf generaldirektör för Konkurrensverket.

De större svenska bankerna har ett fortsatt starkt inflytande över marknaden, bland annat genom olika samägda bolag inom betaltjänstområdet och infrastrukturtjänster.

Ny rapport från KKV
Några exempel är Bank-ID, Bankgirot och Swish. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket om betaltjänstmarknaden i Sverige.

Idag har Bank-ID en stark ställning för identifiering vid användandet av olika betaltjänster och för tillträde till olika typer av nätbaserade tjänster - såväl privata som statliga, konstaterar Konkurrensverket.

Det finns i dag en mängd olika aktörer och tekniska lösningar på betaltjänstmarknaden och fler kommer troligen att växa fram, bedömer Konkurrensverket.

Förtroendet för betalsystem
Samtidigt är bankernas ställning mycket stark, inte minst för att det är väldigt svårt för en betaltjänstaktör att verka på marknaden utan att ha någon form av samverkan med en eller flera banker.

- Konsumenternas förtroende för betalsystemen kommer att påverka vilken teknik eller vilka lösningar som blir framgångsrika framöver, säger Konkurrensverkets Karin Lunning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

Till saken hör ju även att bankerna får betalt varje gång någon autentikerar sig med BankID (!). Kan ju gissa att de inte släpper den guldgruvan frivilligt...

Det är obegripligt att man ska tvingas vara kund hos någon av storbankerna för att kunna legitimera sig. Som om man skulle tvingas vara "poliskund" för att få pass!

Sveriges tio största banker (fler än endast "storbankerna" som brukar vara beteckningen på topp 4) stöder BankID i någon form, vilket torde täcka majoriteten av svenska befolkningen (8 miljoner enl. tjänstens uppgifter). Räcker annars med att man skaffar Telia om man vill ha pengarna i madrassen.

Och genom att vara svensk medborgare är du s.k. "poliskund". Näst intill ett likhetstecken alltså mellan poliskunder och bankkunder alltså.

Dessutom dominerar bankerna som e-legitimationsutgivare i de nordiska länderna, till skillnad från resten av kontinenten. Här har vi också förhållandevis stabila banker. Så varför prompt förstatliga det som fungerar?

"Sveriges tio största banker [...] stöder BankID i någon form, vilket torde täcka majoriteten av svenska befolkningen (8 miljoner enl. tjänstens uppgifter). Räcker annars med att man skaffar Telia om man vill ha pengarna i madrassen."

Du gör ett felaktigt antagande och drar olycklig implicit slutsats i din kommentar. Det felaktiga antagandet är att de som inte är kunder hos Sveriges tio största banker har "pengarna i madrassen" (Sverige har förstås långt fler än tio banker), och den olyckliga slutsatsen är att eftersom en majoritet täcks av de största tio bankerna, så är det helt i sin ordning att den minoritet som faller utanför blir utan e-legitimation (minoriteten ifråga är enligt din siffra över två miljoner, och att över två miljoner svenskar måste bli Teliakunder för att kunna legitimera sig online ersätter bara ett onödigt krav på "kundskap" med ett annat).

För övrigt är det rimligt att tänka sig att man skall kunna ha e-legitimation även om man faktiskt har pengarna i madrassen. På samma sätt som bankkonto inte är ett krav för pass eller körkort, borde det inte heller vara det för elektronisk legitimation.

"[...] varför prompt förstatliga det som fungerar?"

För det första har ingen föreslagit att nuvarande system tas bort; det ska enbart läggas till ett nytt alternativ, som skall ägas av staten, till de som nu finns. Systemet ska alltså inte "förstatligas." För det andra är konkurrenslagstiftningens huvudsakliga raison d'être inte att företag kan vara instabila, som din kommentar tycks förutsätta, utan att det anses olämpligt att en enskild privat aktör innehar monopolställning (av ideologiska och ekonomiska skäl), och som påpekas i artikeln är detta med nuvarande system fallet.

Vad jag kommit fram till så är det inte alls alla 10 största bankerna som UTFÄRDAR BankID. Du kan använda BankID, men du måste vara kund hos en av få stora banker för att kunna få det utfärdat. Det känns helt orimligt att något så viktigt som en form av legitimation som snart alla behöver inte kan utfärdas av samhället.

Vi försökte för några år sedan att uppmärksamma det här från Ubuntu (Linux) i Sverige och var i kontakt med bland annat PTS (Post och Tele Styrelsen), Konkurrensverket och E-legitimationsnämnden. Men det var med något bristande framgång, även om vi förmodligen fick gehör för en del synpunkter.

Hela historien finns här https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=223&t=58799&hilit=bank+id och det är jag som är "Osprey" i tråden...

Men så bra och i tankens förlängning startar staten en ny bank och får hyenorna att skärpa sig... Blodtörsten i miljardvinster räknat har inget med samhällsnytta att göra.. Fortsätt sedan med försäkringsbolagen.. Det räcker att ha Jurassic Park på film....

1. BankID är extremt billigt för staten.
2. Staten har ingen kompetens för att utveckla system i stil med de mobila klienterna.
3. Hur skall staten få "kunderna" att komma?
4. Är det tekniskt omöjligt att övertala en bank (mot betalning) sörja för dom som inte har ett bank-konto?
5. Finns det 500 Mille i kassan för e-leg? Inte, då är det ingen idé att ens försöka

Fler e-legitimationer än bankernas och Telias är på gång.
E-legitimationsnämnden som är en statlig myndighet under Finansdepartementet granskar och godkänner nya e-legitimationer på olika tillitsnivåer enligt ett tillitsramverk som är baserad på internationell standard. En e-legitimation som godkänts av staten har rätt att använda kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. Både privata och offentliga utfärdare är välkomna att kvalitetsgranskas. Idag finns två kvalitetsgranskade e-legitimationer: Huddinge kommun och AB Svenska pass och fler är på gång. Läs gärna mer om vår granskning och kvalitetsmärket Svensk e-legitimation på www.elegnamnden.se. Med vänlig hälsning Inger Greve, E-legitimationsnämnden

Telia och Svenska Pass har inget som är ens i närheten av Mobilt BankID när det gäller användning i e-tjänster.

BankID bygger på en betydligt sundare idé än den som e-legitimationsnämnden (utan framgång) försökt att etablera sedan minst 6 år tillbaks. I BankID så hanteras:
- Utgivningen av Bankerna
- Klientlösningen (Appen) av Finansiell ID-teknik
- ID-tjänsten av BankGirot

Samtidigt så funkar inte BankID för alla. Vi Linuxanvändare kan inte använda BankID för att bankerna sade att de 5 000 Linux-användarna inte längre skulle stödjas från år 2014.

Sedan dess har antalet som kör Linux ökat. Men fortfarande nej från bankerna.

För mig (och dom flesta andra) är BankID numera liktydigt med Mobilt BankID. Det har blivit så bland annat av den anledning som du nämner. Ett grundläggande problem är att "feta klienter" för e-gov-verksamhet inte har något som helst stöd från Google et al.

Tvärtom så hävdar Google att detta är "styggelse" som måste bort. Det började med att Google drog in plugin-stödet och senare med . Google, Microsoft med flera hävdar att FIDO Alliance är det enda som gäller i dessa dagar.

Mobilt BankID är inte så otroligt bra heller:
- Trots att Mobilt BankID bygger på asymmetrisk kryptografi så är det fullt "fiskbart"
- Mobilt BankID är inte speciellt bekvämt att använda, starta en App och slå in personnummer matchar inte FIDO på långa vägar

Tyvärr så kan inte banker och myndigheter åtgärda detta utan att lämna sin "confort zone" och det tänker dom absolut inte göra :-)

e-legsmyndigheten får trösta sig med att deras gelikar i Frankrike har jordens sopigaste "e-leg". Ett lösenord är allt!

Anders
Utvandrad till Frankrike