Skip to content

"Sverige behöver en statlig e-legitimation" - Konkurrensverket kritiskt till bankernas övertag

Foto: Jessica Gow/TT

Bank-ID, Bankgirot och Swish ägs av de större svenska bankerna som fortsätter att ha ett starkt inflytande över marknaden för betaltjänster. Konkurrensverket vill därför bland annat införa en statlig e-legitimation - som kan konkurrera med Bank-ID.

 

- Vi hade gärna sett att det även fanns en statlig e-legitimation. Det är vanligt i andra EU-länder, säger Karin Lunning, tf generaldirektör för Konkurrensverket.

De större svenska bankerna har ett fortsatt starkt inflytande över marknaden, bland annat genom olika samägda bolag inom betaltjänstområdet och infrastrukturtjänster.

Ny rapport från KKV
Några exempel är Bank-ID, Bankgirot och Swish. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket om betaltjänstmarknaden i Sverige.

Idag har Bank-ID en stark ställning för identifiering vid användandet av olika betaltjänster och för tillträde till olika typer av nätbaserade tjänster - såväl privata som statliga, konstaterar Konkurrensverket.

Det finns i dag en mängd olika aktörer och tekniska lösningar på betaltjänstmarknaden och fler kommer troligen att växa fram, bedömer Konkurrensverket.

Förtroendet för betalsystem
Samtidigt är bankernas ställning mycket stark, inte minst för att det är väldigt svårt för en betaltjänstaktör att verka på marknaden utan att ha någon form av samverkan med en eller flera banker.

- Konsumenternas förtroende för betalsystemen kommer att påverka vilken teknik eller vilka lösningar som blir framgångsrika framöver, säger Konkurrensverkets Karin Lunning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt