Skip to content

"Skulle bli straffbart sprida bild på vilken kroppsdel som helst" - Lagrådet sågar lag om "hämndporr"

Nästa år kommer den som sprider sexfilmer på nätet att kunna straffas med fängelse. Men Lagrådet underkänner formuleringarna i lagtexten och menar att det kan bli straffbart "att sprida en bild på vilken oklädd kroppsdel som helst".  

 

Regeringen vill nästa år införa ett nytt brott - "olaga integritetsintrång"- för att stoppa filmande och spridande av integritetskänsliga uppgifter, bland annat så kallad "hämndporr".

Naken kroppsdel
Men Lagrådet underkänner formuleringarna i lagtexten och anser att det i princip kommer att bli straffbart "att sprida en bild på vilken oklädd kroppsdel som helst".

Efter att ha granskat lagförslaget skriver Lagrådet:

"Om straffbestämmelsen ska avse något mer än en bild på någons nakna kropp i dess helhet bör det framgå av lagtexten, och straffansvaret bör preciseras när det gäller exponering delvis".

Lagrådet påpekar också att rätt preposition till ordet bild ska vara "på" och inte "om".

Även brottsoffer
Den nya brottsrubriceringen "olaga integritetsintrång" tar sikte på så kallad hämndporr men även på filmer och bilder på människor som utsätts för brott. Syftet är att stoppa att till exempel bilder på mördade personer sprids på nätet.

Brott av normalgraden ska enligt lagförslaget straffas med böter eller fängelse i max två år, grovt brott med fängelse från sex månader upp till fyra år.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt