Skip to content

"Skulle bli straffbart sprida bild på vilken kroppsdel som helst" - Lagrådet sågar lag om "hämndporr"

Nästa år kommer den som sprider sexfilmer på nätet att kunna straffas med fängelse. Men Lagrådet underkänner formuleringarna i lagtexten och menar att det kan bli straffbart "att sprida en bild på vilken oklädd kroppsdel som helst".  

 

Regeringen vill nästa år införa ett nytt brott - "olaga integritetsintrång"- för att stoppa filmande och spridande av integritetskänsliga uppgifter, bland annat så kallad "hämndporr".

Naken kroppsdel
Men Lagrådet underkänner formuleringarna i lagtexten och anser att det i princip kommer att bli straffbart "att sprida en bild på vilken oklädd kroppsdel som helst".

Efter att ha granskat lagförslaget skriver Lagrådet:

"Om straffbestämmelsen ska avse något mer än en bild på någons nakna kropp i dess helhet bör det framgå av lagtexten, och straffansvaret bör preciseras när det gäller exponering delvis".

Lagrådet påpekar också att rätt preposition till ordet bild ska vara "på" och inte "om".

Även brottsoffer
Den nya brottsrubriceringen "olaga integritetsintrång" tar sikte på så kallad hämndporr men även på filmer och bilder på människor som utsätts för brott. Syftet är att stoppa att till exempel bilder på mördade personer sprids på nätet.

Brott av normalgraden ska enligt lagförslaget straffas med böter eller fängelse i max två år, grovt brott med fängelse från sex månader upp till fyra år.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Går det då inte att skriva "hämdporr" om det är det som avses?
Lagtexten förklarar väl inte alla tänkbara, konstiga rån-möjligheter?

Att förnedra någon genom att offentliggöra intima och högst privata handlingar genom bild- och/eller ljudupptagning.

Vill man lösa det hittar man nog en formulering som även jurister förstår.

I förarbete går det bra att exemplifiera vad som avses och skall skyddas.

Nog ett krav via EKMR att skydd finns. Se tidigare då om smygfotografering för krav på skydd om personlig integritet.

Rätt smaklöst av expressen att publicera bilini-bilder som tagits i smyg på Arbogakvinnan. Därtill förvränga hennes röst så att hon låter som nån seriefigur när man ändå offentliggör både hennes namn och bild i samma reportage i brottscentralen.

Kvinnan kunde inte dömas för mord utan rimligt tvivel. Det nämner man inte med ett ord. Att domstol då bänder och talar om övertygande bevis som kräver påvisad psykisk störning är inte tillräcklig grund för bilini-bilder för åtalade anser jag.

Och ni andra vågar eller får väl knappt ha en åsikt. Så fria är ni. Ni upprätthåller medias missbruk av sina åtagande som samhällets röst.
Ingen behövde någon bikinibild på någon vars dom ej vunnit laga kraft.

För övrigt är det inte sant vad som sägs i reportaget om Sommarstugemordet. 18-åringen har inte alls erkännt från start. Han gjorde det först efter att ha varit inlåst på 7 m2 i över 6 månader. Dvs i februari 2017. Annars hade han nog suttit inne tidigare. .

Fakta är bevisligen inte lika intressant som att påstå något om någon.

http://www.expressen.se/tv/nyheter/brottscentralen/brottscentralen-extra...