Skip to content

Polisens nya lista över "utsatta områden" hemligstämplad - här är de nya orterna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Narkotika, gängkriminalitet, egen rättsordning och religiös extremism. I december för två år sedan uppgav polisen att det fanns 15 "särskilt utsatta" hårt brottsbelastade områden i Sverige. Nu är antalet uppe i 23 stycken - men hos polisen är uppgifterna hemligstämplade.

 

"Jättekänsligt", "krisstämning" och "utvecklingen går åt fel håll".

Det uppger källor till Dagens Nyheter som idag publicerar hemligstämplat material från polisens Nationella operativa avdelning Noa (tidigare Rikskriminalen).

Noa klassar nu totalt 23 områden som "särskilt utsatta" och hårt brottsbelastade i Sverige.  I december 2015 var antalet "utsatta områden" 15 stycken enligt polisen.

Enligt uppgifter till DN är det rikspolischefen Dan Eliasson som hittills inte har velat offentliggöra listan över de åtta nya områdena. Anledningen ska vara att man "måste presentera en trovärdig handlingsplan" vilket man inte klarar av att göra.

Enligt Noa:s underrättelsechef Linda Staaf handlar det inte om att rapporten skulle vara "känslig". Fördröjningen beror, enligt henne, delvis på att polisen nu ”för en dialog” med berörda kommuner, rapporterar DN. Presschefen Linda Widmark säger att listan inte är färdig och kan komma att justeras och att man därför inte ville kommentera den.

De åtta bostadsområden som har tillkommit:

 • Norrby, Borås.
 • Hässleholmen/Hulta, Borås.
 • Tynnered/Grevegården/Opaltorget, Göteborg.
 • Karlslund, Landskrona.
 • Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö.
 • Fittja, Stockholm.
 • Alby, Stockholm.
 • Gottsunda, Uppsala.

De 15 tidigare områdena:

 • Vivalla, Örebro.
 • Hallunda/Norsborg, Botkyrka.
 • Husby, Stockholm.
 • Ronna/Geneta/Lina, Södertälje.
 • Rinkeby/Tensta, Stockholm.
 • Araby, Växjö.
 • Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö.
 • Södra Sofielund (Seved), Malmö.
 • Bergsjön, Göteborg.
 • Biskopsgården, Göteborg.
 • Gårdsten, Göteborg.
 • Hammarkullen, Göteborg.
 • Hjällbo, Göteborg.
 • Lövgärdet, Göteborg.
 • Skäggetorp, Linköping.

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av:

 • Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen.
 • Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag.
 • Parallella samhällsstrukturer. 
 • Våldsbejakande religiös extremism.
 • Närhet till andra utsatta områden.
 • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Vi kan konstatera att områden som inte kontrolleras av svenska myndigheter fortsätter att växa och kommer troligtvis att göra det över överskådlig tid.
Poliser slutar i en oroväckande takt och jag har full förståelse för dem som inte vill riskera livet för en skitlön.

Äsch, det fixar minister Ynkeman och hans handgångne man, 291:an Eliasson, ivrigt sufflerade av Batra & resten av floskelmaskinerna - Sverige har aldrig varit tryggare, om man inte kan lita på en pizzaekonom, vem kan man då lita på ?

Precis lyssnat till P3 dokumentären om Peter Mangs.

Jag uppmanar alla att göra så. Om inte annat så för att verkligen få en god inblick i hur svensk polis jobbar. När den är som bäst?

Nu förstår vi varför Dan Eliasson har så oerhört bra betalt. Han har betalt för genomförandet av den nya polisorganisationen oavsett hur den fungerar i praktiken och oavsett allt starkare kritik. Trots situationen i Sverige har nu Norge hakat på trenden och missnöjet bland poliser och allmänhet där har en förbluffande överensstämmelse med Sverige.

Eliasson har inte lyckats föra ut de 2.500 överblivna mellancheferna till yttre polisverksamhet. Poliser har flytt från lokalpolisverksamheten och försett NOA och byråkratiska enheter med ytterst kompetent personal. Då det gäller Mareld och tjänster i utsatta områden är det svårt att locka poliser och de som verkligen tar utmaningen dignar under bördan. Man dränerar väl fungerande samhällen på poliser och missnöjet är stort över att polisen tappat greppet om vardagsbrotten främst bostadsinbrotten.

Anders Ygeman fortsätter att backa upp Eliasson trots att han passerat deadline flera gånger utan att kunna visa på förbättrade resultat. Den senaste var nu i juni och då får vi veta att han hållit på denna känsliga rapport och är säkert väldigt nöjd med att den läcker ut just då Sverige stänger för sommaren.

Nu bekräftas att HELA förbättringen av polisens utredningsresultat beror på ingripandebrott som trafik och narkotika. Trafikkontrollerna i länet den senaste veckan ingår i utbildningen av polisaspiranter. Naturligtvis är det viktigt för Rikspolischefen som vid halvårsskiftet har piskan på sej att redovisa förbättrade utredningsresultat för Anders Ygeman och Regeringen !

Som jag förstår det är den inte hemligstämplad. Den är inte en allmän handling än eftersom den inte är färdig (upprättad). Dagens juridik borde kunna skilja på grundläggande begrepp.

Vad är det verkliga skälet till att antalet "utsatta områden" ökar?

Stockholms tunnelbanenät, där T-centralen i City är navet, sträcker sig med en tentakel i sydvästlig riktning.

Det är värt att notera att längst ut och näst längst ut på tentakeln ligger ändstationen Norsborg respektive Hallunda, vilka även sedan tidigare är "utsatta områden". Numera ingår också de närmast hitomliggande tunnelbanestationerna Alby och Fittja i denna föga hedervärda kategori.

Får vi se ett avancemang över tid där alltfler tunnelbanestationer utefter denna tentakel intas och blir "utsatta områden" för att slutligen även Södermalm, Gamla stan och Stockholm City ska falla?