Skip to content

"Omgiven av hokuspokus... men det lär dröja innan artificiell intelligens når advokatbranschen"

Finansmannen Sven Hagströmer. Foto: Jens L´Estrade/TT

Finansmannen Sven Hagströmer har investerat miljoner i den så kallade on-line-juridiken. Avtal24 börjar nu "se spännande ut" men det har tagit lång tid. "Ännu har vi inte riktigt hittat nyckeln när det gäller att utnyttja nätet fullt ut. Det personliga mötet är fortfarande en viktig del av affären", säger Sven Hagströmer.

 

År 2010 var finansmannen Sven Hagströmer en av deltagarna i SVT:s ”Draknästet”. Programmets idé var att ett pärlband av entreprenörer presenterade affärsidéer för Hagströmer och fyra ytterligare investerare. Om idén ansågs vara god fanns möjlighet att få kapital från en eller flera av ”drakarna”.

I ett av programmen presenterade Magnus Stein och Anders Perméus från avtal24 sina tankar om framtidens digitala juridiska tjänster. Bolaget hade utvecklat en digital plattform för att ta fram olika former av avtal.

Hagströmer blev imponerad av duons dragning.

- När jag lyssnade på dem så tänkte jag att advokatbranschen borde stå näst i tur att förändras av internet, säger han.

- Jag brukar beskriva mig själv som tekniknörd. När jag 1993 var inne på nätet första gången, med mitt nya uppringningsmodem, så surfade jag sex timmar i sträck. Jag blev frälst omedelbart. Sedan dess har jag varit addicted. Internet gör livet så enormt mycket enklare för människor.

Hagströmer investerade i avtal24  i samband med ”Draknästet”.

- Advokatbranschen är till sin natur ganska konservativ och dessutom omgiven av hokuspokus. Alltihop är svårtillgängligt för gemene man. Gemene man är inte heller särskilt insatt i vardagsjuridiken.

- Om man lade över allt det här på nätet, och genom beslutsträd och liknande gjorde det enkelt att få fram färdiga avtal typ äktenskapsförord, överlåtelser av bostadsrätt och villa, ja vad du vill, så borde man kunna få ner kostnaderna kraftigt. Så resonerade jag när jag gick in i bolaget.

År 2015 sköt han till ytterligare två miljoner kronor.

- Det har tagit lång tid, men nu börjar avtal24 se riktigt spännande ut. Ännu har vi inte riktigt hittat nyckeln när det gäller att utnyttja nätet fullt ut. Det personliga mötet är fortfarande en viktig del av affären. Vi har kompletterat de enkla formulären och kontrakten med rådgivning per telefon.

Vad är nästa steg för avtal24?

- Den frågan önskar jag hade varit aktuell för flera år sedan. Det har gått mycket långsammare än vad vi tänkte oss. Vi trodde det här skulle vara något av att slå in öppna dörrar, men så har det inte varit.

Varför?

- Det är en fråga om tillvänjning. Juridik är vad man i Ica-butiken kallar för en sällanköpsvara. Köper hus gör man kanske vart tionde år, äktenskapsförord skriver man förhoppningsvis bara en gång. Att vara stamkund innebär kanske att man använder tjänsten en gång om året.

Sven Hagströmer jämför med den digitala banken Avanza, som han grundade vid millennieskifet.

- Många vill titta till sina pengar varje dag, eller i alla fall en gång i veckan. Där kan Avanza ligga top of mind på ett annat sätt.

Kan du tänka dig någon annan investering på det här området?

- Nej, i så fall hade jag redan gjort den. Som investeringsobjekt är advokatbyråer helt värdelösa. All kunskap sitter i huvudet hos advokaterna och kapitalbehovet är minimalt. 

Hur kommer digitaliseringen att påverka advokatbranschen?

- De enkla jobben ska avtal24 göra. På den höga kompetensnivå som advokaterna befinner sig blir det svårt att ersättas av en maskin... Artificiell intelligens har ännu inte nått advokatbyrånivån. Och det lär nog dröja.

Många säger att byråernas delägarsystem gör att det blir svårare att fatta beslut om långsiktiga satsningar. Som investerare, vad är din ryggmärgskommentar?

- Systemet är kanske bra. Det kan hur som helst inte vara så katastrofalt feltänkt eftersom ingen har prövat någon annan variant.

Hur mycket har du jobbat med advokatbyråer genom åren?

 - Nästan aldrig faktiskt.

Hur kommer det sig?

- Jag processar mig inte genom livet. Det är charmen med Sverige. Ett handslag räcker ofta. När vi skriver avtal är det max tvåsiffrigt antal sidor, inte tresiffrigt som i USA.

Har du något råd till advokatbranschen?

- Se inte avtal24 som konkurrens. Skräms inte av automatiseringen. Använd algoritmer och annat till de enkla jobben och se till att nivån höjs på de jobb som blir kvar.

 

Sven Hagströmers hårda kritik mot jämställdheten i advokatbranschen, hans erfarenheter av att vittna i HQ-målen och mycket mer i Legally yours stora intervju - här.

 

Peter Johansson/LY

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt