Skip to content

Lång väntetid för nytt pass inför semestern - 33 ansökningar i timmen på en enda polisstation

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kan ta tre veckor att ordna ett nytt pass inför årets sommarsemester om man bor i Stockholms-området. I City och Globen är väntetiden mer än två veckor för att överhuvudtaget få lämna in en ansökan. Ändå arbetar polisen för högtryck och tar emot 33 ansökningar i timmen - på en station.

 

Det är fullbokat på polisens passexpeditioner i Stockholmsområdet inför sommarens utlandssemestrar och det gäller att vara ute i tid. Polisens system med tidsbokning, och helt utan drop-in-tider i Stockholms län, riskerar att ställa till stora problem för dem som inte har planerat.

- Det har alltid varit hårt tryck i april, maj och juni. Men trots väntetiderna har vi i år en högre kapacitet än någonsin i Stockholms län, säger Peter Rodahl, gruppchef för passenheten i Globen. Där har man lediga tider först om drygt två veckor.

- Med det tidigare systemet fick man sitta och vänta i fyra eller fem timmar och det mådde ingen bra av.

Leta på andra passenheter
Han rekommenderar att man aktivt söker efter tider på polisens tidsboknig på webben.

- Det kommer upp nya tider hela tiden när folk bokar av eller bokar om. Man kan också söka efter första lediga tid i hela regionen och se om det finns tider på andra passenheter än där man bor. 

Drygt 48 000 ansökningar
En snabb sökning visar att det fortfarande finns några passtider kvar i till exempel Täby, Norrtälje och i Södertälje men även de tar slut i snabb takt.

I maj månad släppte polisens passenheter i Stockholms län drygt 48 200 tider och det ansöktes om drygt 48 000 pass eller nationella ID-kort.

- Det är en strid ström. Hos oss är det nu fullt juni månad ut och vi tar emot 33 ansökningar per timme, berättar Peter Rodahl.

Läs informationen
Han framhåller att det är viktigt att man läser informationen på polisens hemsida om vad som ska ingå i ansökan. Till exempel gäller särskilda regler för underåriga och för personer som saknar en giltig svensk ID-handling. 

Efter att man har beställt ett pass tar det normalt minst fem arbetsdagar innan man kan hämta ut det nya passet som sedan gäller i fem år. Även om man reser fritt inom EU eller Schengen måste man kunna styrka sitt medborgaskap med ett pass eller ett nationellt ID-kort.

Provisoriska pass
De långa väntetiderna kommer att göra att många istället behöver lösa sin semester med ett provisoriskt pass som utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan. Passet gäller då endast för en specifik resa.

I Stockholmsområdet är man hänvisad till polishuset ute på Arlanda för att få ut ett provisoriskt pass.

Ett råd är också att kontrollera att landet man ska resa till accepterar provisoriska pass.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt