Skip to content

Kan ha funnits "egenintresse" att peka ut Kaj Linna som mördare - idag kom friande domen

Efter 13 år i fängelse... Kaj Linna, här med sin flickvän Petra, frias helt från rånmordet i Kalamark. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Hovrätten för Övre Norrland friade idag, som väntat, Kaj Linna - efter 13 år i fängelse. "Hovrätten anser att det så kallade huvudvittnet kan ha haft ett "egenintresse" av att peka ut Kaj Linna som mördaren. 

 

Högsta domstolen beviljade i december förra året resning på "synnerliga skäl" i fallet.Kaj Linna försattes den 30 maj på fri fot av hovrätten efter den nio dagar långa nya rättegången i Hovrätten för Övre Norrland. 

- Vår slutsats är att den bevisning som presenterats i rättegången är otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom, säger hovrättspresident Margareta Bergström som varit rättens ordförande.

Ingen teknisk bevsining
*Hovrätten pekar i sin friande dom på att åklagaren inte har presenterat någon teknisk bevisning som kan binda Kaj Linna till brottet utan bara indicier som att han "haft möjlighet och motiv att begå brottet och att han strax efter händelsen lämnat landet".

Hovrätten skriver:

"Åtalet har därför i allt väsentligt vilat på vittnesmålet från en man, som uppgett sig fått del av brottsplanerna och därefter försökt avstyra brottet."

Huvudvittnet själv misstänkt
Hovrätten skriver i sina domskäl bland annat att vittnet lämnat vissa nya uppgifter till journalister som han under rättegången tagit tillbaka - någonting som gör att det "råder osäkerhet om mannens tillförlitlighet".

Hovrätten skriver:

"Det kan inte heller uteslutas att vittnet, som efter att förundersökningen återupptagits varit misstänkt för medhjälp till brottet, kan ha haft ett egenintresse av att peka ut mannen och att hans uppgifter därför måste behandlas med försiktighet."

De uppgifter som vittnet lämnat, bland annat om en resa dagen innan brottet i syfte att försöka avstyra det, är inte bevisade och styrker därför enligt hovrätten inte hans trovärdighet på något avgörande sätt.

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt