Skip to content

"Juridik är ett grovhugget system, etiken mer finsnickeri" - ny advokat i Pressens opinionsnämnd

Hallå där… advokaten och delägaren Monique Wadsted, MAQS advokatbyrå, som just har blivit invald i Pressens opinionsnämnd….

 

Hur går det till när man blir invald i PON?

 - Det är ordföranden för advokatsamfundet och chefs-JO som väljer bland aktade medborgare med bred samhällserfarenhet. Av dem som väljs brukar två vara advokater.

Hur använder man juridiska verktyg för att bedöma etiska frågor på bästa sätt?

 - Man använder inte juridiska verktyg i strikt mening. Juridiken är ett mer grovhugget system medan etiken mer kan liknas vid finsnickeri.

- Som advokat har man anledning att utveckla sin etiska kompass i allmänhet för att kunna ge sina klienter goda råd i en ibland förvirrande värld. Därför kan advokater och även andra jurister vara mycket lämpliga att bedöma just etiska frågor.

 Hur förhåller sig det pressetiska regelverket till den lagstiftning som finns och hur ser skillnaden ut när de ska tolkas och tillämpas?

 - Det pressetiska systemet är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla ett så starkt skydd för yttrandefriheten som vi har i Sverige. Vi har ett av de starkaste skydden som finns i världen och som vi ska vara stolta över.

- Vid sidan av rätten till liv är yttrandefriheten en av våra absolut viktigaste rättigheter. Fria val med mera utan yttrandefrihet ger ingen verklig demokrati. På det sättet är yttrandefriheten överordnad många andra rättigheter.

Du har arbetat med medierätt i många år. Hur har frågor om tryck- och yttrandefrihet förändras under denna tid?

 - Internet har förstås ändrat mycket. Redan 1998 skrev jag en debattartikel om vem som skulle bevaka pressetiken på nätet. Då hanterades den inte av PO/PON men gör det idag för den etablerade pressen.

- Hatet på nätet har förstås skapat alldeles särskilda problem där många särskilt unga människor far illa. Det är inte bra förstås. Annars tänker jag mest på att namn- och bildpubliceringen ökat och att pressen numera är mera öppna för att på tidigt stadium publicera namn och bild på misstänkta personer.

- En annan iakttagelse är att det rena rapporterandet i många fall har fått ge vika för berättandet. Vinklingarna har blivit hårdare. Allt för att locka läsare på ett sätt som inte var nödvändigt på samma sätt tidigare.

Du har själv befunnit dig i det mediala rampljuset i perioder – inte minst som ”Hollywoods advokat” under Pirate-Bay-målet. Vad har du lärt dig av det?

 - Jag har haft tre olika roller, expert på juridiska frågor inom mitt fält, makthavare i egenskap av Hollywoods advokat och brottsoffer när jag blev mordhotad av en pirat.

- Som expert blir man väl lyssnad på och de journalister som man talar med är intresserade av vad man har att säga och lyhörda för synpunkter på formuleringar.

- Som makthavare känner man av att man inte riktigt får komma till tals utan viktig information kommer liksom aldrig med.

- Det mest intressanta var när jag som mordhotad blev intervjuad av Expressen och Aftonbladet. Jag blev mycket hänsynsfullt och vänligt behandlad. Det var en mycket positiv upplevelse av att pressen faktiskt tar sitt ansvar.

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt