Skip to content

"Jag kan inte göra något och vara halvdan på det" - från advokat till författare på heltid

Foto: Marc Femenia/TT

Författaren Jens Lapidus lämnade nyligen yrket som advokat för att ägna sig åt skrivande på heltid. "Jag kände att jag alltid levererade på elitnivå. Jag kan inte göra något och vara halvdan på det", säger han i en intervju med dagens Juridiks systertidning Legally yours. 

 

Tidigare i år kom beskedet att Jens Lapidus lämnat Advokatsamfundet. Nyheten förvånade många. Sedan debuten med "Snabba cash" 2006 så hade Lapidus betonat att juridiken var hans jobb och författandet enbart en sidoverksamhet.

Arbetet med ”Snabba cash” hade inletts när han var notarie i Sollentuna tingsrätt och slutförts när han var biträdande jurist på advokatbyrån Mannheimer Swartling. Kort tid efter att debutromanen hade givits ut bytte Lapidus inriktning inom juridiken och gick över till brottmålsbyrån Försvarsadvokaterna. 

- När "Snabba cash" först gavs ut hände inte så mycket. Det var så att säga ingen stor bok i det skedet. Sedan, när pocketutgåvan kom, blev det värsta grejen av det, säger Jens Lapidus.

”Snabba cash” var den fjärde bäst säljande romanen i Sverige det året. Boken, och dess två uppföljare, har alla filmatiserats. Jens Lapidus fortsatte som författare vid sidan av advokatkarriären. Men under senare tid var den kombinationen inte lika självklar. 

- I december 2012 föddes vårt tredje barn. Med våra tidigare barn har först min fru varit föräldraledig och sedan jag. Den här gången bestämde vi i stället att redan från början dela upp föräldraledigheten vecka för vecka.

- Vi gjorde så för att hon skulle kunna fortsätta vara kvar på sitt jobb. För kvinnor försämras ofta karriärmöjligheterna om de är borta sex till tolv månader i sträck. 

 Rekommenderar du det upplägget?

- Kanske inte, det är ganska hattigt. Men i vart fall gjorde vi på det sättet vilket innebar att jag skar ner något på advokatjobbet. Jag jobbade kanske 75 procent under år 2013.  

Innan dess hade du inte haft några funderingar på att minska på den delen?

- Inga! Inställningen var full rulle advokat, med allt vad det innebär. Det var verkligen prio ett. Böcker skrev jag i mån av tid, vid sidan om.  

- Men när jag kom tillbaka från föräldraledigheten så gjorde jag det aldrig fullt ut. Tre år i rad fortsatte jag i stället att skära ned på timmarna. År 2016 jobbade jag 25 procent på byrån.  

- Eftersom jag hade ett så bra inflöde insåg jag att man kunde jobba lite mindre. Tanken väcktes att jag kanske kunde vara både advokat och författare. Tidigare hade jag bara skrivit mellan klockan elva och ett på natten. Nu avsatte jag skrivtid även på dagarna. 

- Det här betydde att det blev en ansträngning att komma upp i samma nivå som jag var van vid. Ungefär som när man kommer tillbaka efter sommaren och känner sig lite ringrostig.

Menar du prestandamässigt?

- Ja. Försvarsadvokaternas - och min personliga ambition - har alltid varit att vara top line i Sverige. Vi ska vara den bästa byrån och min egen ambition har alltid varit att vara en av de tio främsta i landet. Jag kan inte göra något och vara halvdan på det.

- Men efter hand kände jag att om det här börjar rinna ut i sanden så måste jag antingen skruva på för fullt igen, eller så kan jag inte hålla på längre.

- Efter två års ältande valde jag det sistnämnda.

Kände du att du var topp tio tidigare?

- Det går inte att ranka på det sättet egentligen. Vissa är skickliga på ekobrott, andra på något annat, men jag kände att jag alltid levererade på elitnivå.

Vad kommer du inte att sakna?

- Det finns stora anspänningar i advokatjobbet. Man kan ha klienter som är krävande och jobbiga och begär mycket av en, till exempel pressar en på de etiska riktlinjerna. Det kan vara ansträngande.

- Men att det nästan varje dag finns något etiskt övervägande att göra, det är också en del i charmen. Det är vad som gör att jobbet känns viktigt. Det står inte riktigt lika mycket på spel när man ger ut en bok som när någon riskerar att få tio år i fängelse.

- Även om jag de senaste åren - sett till arbetstid - har varit mer författare än advokat så hade jag inte gjort den rörelsen identitetsmässigt förrän jag steg ur Samfundet. I snart 20 år har jag varit juriststudent eller advokat. Det är en lång tid som jag har identifierat mig med den här grejen.

Hur är det att inte längre kunna göra det?

- Det är jobbigt, men jag gillar det. Ibland får jag lite längtan ibland till rättssalen, till att sitta och snacka med kollegorna i lunchrummet.

- Jag gick förbi en tunnelbanestation häromdagen där det stod några killar med mjukisbraxer och kepsar.  ”Lapidus!” ropade en. ”Jag ringer dig när jag behöver ”. Liksom, fan nä... det kan du inte längre.

 Sa du det till dem?

- Näe...

 

Jens Lapidus om advokater som slagit sig til ro och slutat vara på hugget. Läs mer i Dagens Juridiks systertidning Legally yours.

 

Peter Johansson/LY

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt