Skip to content

Inga pengar när kommuner får nya arbetsuppgifter - regeringens planering under lupp

Foto: Johans Persson/TT

Statliga reformer men inga pengar till kommunerna för att sköta de nya uppgifterna. Det är en allt vanligare situation enligt Riksrevisionen som nu går till botten regeringens ekonomiska planering när de ska genomföra sin politik ute i landet.

 

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av den så kallade "kommunala finansieringsprincipen". Bakgrunden är de problem som åtskilliga statliga reformer har orsakat när kommunerna inte har fått några pengar för att sköta sina nya arbetsuppgifter.

"Adekvat" finansiering
Enligt finansieringsprincipen ska nämligen staten inte tilldela kommunerna några nya uppgifter - utan att ge "adekvat" finansiering.

Finansieringsprincipen började tillämpas 1993 men har inte varit problemfri. Bland annat visade en utvärdering från 2009 att det fanns flera brister och att flertalet utvärderade statliga reformer var underfinansierade redan från första året.

Regeringens beredning
Riksrevisionen ska nu undersöka om regeringens beredning av statliga reformer "har varit tillräcklig, om de ekonomiska förutsättningarna har redovisats tillräckligt bra och om kostnadsberäkningarna varit väl underbyggda".

Resultatet kommer att presenteras i en rapport i mars nästa år.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt