Skip to content

Halv miljard i felaktiga bostadsbidrag krävs tillbaka - nu ska systemet hårdgranskas

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: Hasse Holmberg/TT och pressbild Försäkringskassan

Betalningsanmärkningar och socialbidrag kan bli resultatet av att man har tagit emot för mycket bostadsbidrag. Försäkringskassan kräver allt oftare tillbaka pengarna - dygt en halv miljard kronor per år. Riksrevisionen ska nu gå till botten med detta.

 

Försäkringskassan skriver på sin hemsida att "syftet med bostadsbidrag är att ge barnfamiljer och ungdomshushåll med låga inkomster möjlighet att hålla sig med goda och tillräckligt rymliga bostäder".

Men skulle man få ändrad inkomst är Försäkringskassan noga med att kräva pengarna tillbaka- o fta med resultatet att mottagaren hamnar hos Kronofogden och tvingas söka socialbidrag. Värst drabbade är barnfamlijer.

Betydelse för "fördelningspolitiken"
Riksrevisionen har därför beslutat sig för att granska Försäkringskassans återkrav och skriver att man ska "belysa om återkraven har någon betydelse för den statliga fördelningspolitikens träffsäkerhet". 

Redan för ett år sedan konstaterade Inspektionen för socialförsäkringen att "konstruktionen av förmånen gör att många försäkrade blir återbetalningsskyldiga". Man skrev då också att "problemen skulle minska om Försäkringskassan förbättrar sitt arbete för att få korrekta och mer fullständiga beslutsunderlag".

I Riksrevisionens granskning ingår också att bedöma hur Försäkringskassan förbereder sig för att använda de kommande månadsuppgifterna i arbetsgivardeklarationen för att kontrollera inkomster för enskilda.

Avstämning två år efteråt
Enligt nuvarande hantering baseras bostadsbidraget på den sökandes förväntade inkomst under året. En avstämning görs upp till två år efteråt och den som har underskattat sin inkomst och därmed fått för mycket bidrag blir föremål för återkrav från Försäkringskassan.

Såväl antal återkrav som storleken på beloppet ökar över åren och 2015 handlade det om 78 000 fall av återkrav på totalt 540 miljoner kronor.

Barnfamiljer skuldsatta
En stor andel av dem som drabbas av återkrav blir skuldsatta, och detta gäller i högre grad hushåll med barn, skriver Riksrevisionen.

Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i november.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt