Skip to content

"Duktiga på juridiken, dåliga på att förklara för klienterna" - men Biörn Riese ser ljuset i tunneln

Advokat Biörn Riese och Legally yours chefredaktör Peter Johansson på frukostseminariet hos Blendow Group idag. Foto: Clement Morin/LY

”Det som är mest glädjande är att affärsmässig-heten har blivit bättre, det har varit branschens stora problem”. Det sa advokaten Biörn Riese idag när han kommenterade nya siffror om klienternas uppfattning om advokaternas "förbättrande affärsperspektiv".

 

Biörn Riese var på flera sätt nöjd med resultaten när han kommenterade Legally yours undersökningar Transaktionsbarometern och Tvistebarometern på ett frukostseminarium hos Blendow Group. 

"Dåliga på att förklara"
Det han ansåg var mest glädjande var resultaten som visade att klienterna anser att advokaterna har blivit mycket bättre när det gäller att förstå det affärsmässiga perspektivet.

Biörn Riese pekade också på att rapporteringsbehovet internt hos klienterna har ökat och att advokaterna nog har varit dåliga på att tillgodose detta

- Det har varit branschens stora problem, att man har varit mycket duktig på juridiken men dålig på att förklara för klienterna vad de betalar för.

- Vi har blivit bättre på projektledning och med det följer också mer och bättre strukturerad information till klienterna.

Fler stämmer varandra
När det gäller tvistefrågor visar undersökningen att fler är mer benägna att driva processer än tidigare.

Biörn Riese tror att det är en konjunkturfråga men också beroende på ett hårdare klimat. Enligt honom tvistar man inte lika mycket i en högkonjunktur eftersom allt stiger i värde medan man i en lågkonjunktur kan bli mer mån om att tillvara sin rätt.

- Men det har också blivit ett hårdare klimat i Sverige. I dag är det ingen som skäms över att starta en process. Förr försökte man alltid komma överens utan att stämma varandra.

Bra med avtal på svenska
Han tog också upp en av sina hjärtefrågor som handlar om att värna den nordiska rättsordningen både när det gäller regler, traditioner och språk. 

- Det är synd att man inte skriver avtal på svenska istället för på engelska när båda parterna är svenska. Vi har en plikt att värna om detta. Dessutom kostar en svensk advokat hälften så mycket som till exempel en Londonadvokat.

 

Bli medlem i Legally yours nätverk och få exklusiv tillgång till all information i undersökningarna >>

 

Se fler bilder från frukostseminariet nedan. Klicka på bilderna för större format.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt