Skip to content

Berusad advokat kröp på golvet i tingsrätten - rättegång fick ställas in

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Personalen på tingsrätten tog hand om advokaten som kröp omkring berusad på golvet inför rättegången - som fick ställas in. Advokaten uppger själv att han fick ett återfall i alkoholism men Advokatsamfundets disciplinnämnd tilldelar honom nu en varning.

 

Händelsen utspelade sig våren 2016 på Linköpings tingsrätt när advokaten skulle vara offentlig försvarare i ett mål om narkotikabrott.

Bara minuter innan målet skulle ropas på beslutade ordföranden att ställa in rättegången eftersom advokaten inte ansågs vara i skick att genomföra förhandlingen.

Kröp på alla fyra
Domstolens säkerhetsansvarige hade blivit tillkallad av en ordningsvakt som berättat att han först hade trott att det handlade om ett sjukdomsfall när han hade sett advokaten stå på alla fyra utanför personalentrén utan att kunna resa sig upp.

Det visade sig dock att advokaten var ”väldigt berusad” och efter att domstolspersonalen hjälpt till att flytta honom från entrén hade han haft svårt att sitta upp och upprepade gånger varit på väg att somna.

Ungefär samtidigt har en nästan urdrucken whiskyflaska påträffats på toaletten.

"Återfall efter fem nyktra år"
Advokaten har medgett att han varit påverkad vid tillfället men förnekat att berusningen skulle ha varit så kraftig som vittnena påstått. Han har samtidigt förklarat att han har haft alkoholproblem och precis före förhandlingen hade fått ett återfall i missbruk efter cirka fem års nykterhet.

Advokaten har också förklarat att hans ambition hade varit att genomföra flera förhandlingar på tingsrätten men att han vid ankomsten insett att ”hans krafter var uttömda”. Efter händelsen har han vidtagit ett flertal åtgärder och bland annat börjat medicinera, gått ned på halvtid och begärt alkolås på sin bil.

Tilldelas varning
Disciplinnämnden konstaterar i sin bedömning att det har handlat om ett allvarligt åsidosättande av advokatplikterna när advokaten var berusad i samband med sitt försvararuppdrag.

Advokaten harr även åtalats för grovt rattfylleri men detta är inte någonting som nämnden tar hänsyn till eftersom det saknas koppling till advokatverksamheten.

Incidenten på tingsrätten är dock tillräckligt för att advokaten ska tilldelas en varning, slår nämnden fast.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt