Skip to content

77 000 vill bli svenska medborgare - somalier i topp men antalet britter har tredubblats

Foto: Marcus Ericsson/TT

Det totala antalet ansökningar om svenskt med-borgarskap fortsätter att öka. I topp ligger personer från Somalia och Syrien men det land som utmärker sig är Storbritannien där britternas ansökningar har tredubblats. Det visar Migrations-verkets prognos.

 

Förra året tog Migrationsverket emot 64 000 ansökningar om svenskt medborgaskap och fram till juni månad i år kom det in 29 000 ansökningar.

Verkets prognos till regeringen är 77 000 för hela år 2017. Det innebär att antalet ansökningar fortsätter att öka i samma takt som de har gjort de senaste åren.

Britter vill bli svenskar
Den största gruppen nya svenska medborgare kommer från Somalia, som står för en fördubbling jämfört med förra året. Därefter kommer syrier, statslösa personer, irakier och personer från Afghanistan.

Det land som sticker ut mest är dock Storbritannien där antalet ansökningar till Sverige om medborgarskap har tredubblats. År 2015 lämnade 511 britter in ansökningar om svenskt medborgarskap.

Långa väntetider
Förra året mer än tredubblades antalet till 1 600 ansökningar, uppger Migrationsverket som räknar med att britternas intresse för att bli svenska medborgare håller i sig även i år.

Men även väntetiden för att få ett beslut om medborgarskap har ökat successivt. För normala ärenden är numera handläggningstiden omkring ett och ett halvt år. 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

"77 000 vill bli svenska medborgare" Jag antar att det handlar om åtskilliga miljarder människor som skulle vilja bli svenska medborgare. Funderar på om rubriken är logisk rätt eller inte.. Visserligen vill dessa 77 000 bli svenska medborgare men är det korrekt att skriva så när den verkliga siffran naturligtvis är mycket högre? Exempel: Det finns fyrtio liter vatten i Östersjön...?
Eller; Hammarby spelar mot AIK med två man...? Visserligen gör dom det också men det rätta antalet är ju elva, åtminstone så länge ingen blivit utvisad. Så vad är svaret, kan man skriva så?

Känslan är väl att det kan bli en utmaning att presentera några siffror på hur många människor som privat går och drömmer om att bli svenska medborgare...

Miljarder? Minnsann. Och vad grundar du det antaganet på? Vintermörkret? Den gäsrfria inställningen hos invånarna?

"År 2015 lämnade 511 britter in ansökningar om svenskt medborgarskap."
Britter med ursprung i Somalia och Syrien kan man anta.

Intressant vinkling. Så det är intressant att 1600 britter vill bli svenska medborgare? Britterna är inte med på top femlistan. Som lyder Somalia, Syrien, Statslösa, Irak, Afghanistan. Så den intressanta frågan är: Hur många somalier ger vi svenska pass? Listan kan ju vara värd att ha i åtanke nästa gång vi läser en rubrik om att en svensk gjort sig skyldig till terrorbrott utomlands. Igen.