Skip to content

Tio år efter FRA-debatten - nu ska juristen och fd FRA-chefen granska om regelverket håller

Ingvar Åkesson, tidigare FRA-chef. Foto: Casper Hedberg/SvD/TT och Yvonne Åsell/SvD/TT

Det har gått snart tio år sedan FRA-debatten exploderade i media. Nu kliver den tidigare chefen och juristen Ingvar Åkesson tillbaka in i hetluften för att på regeringens uppdrag gå till botten med personuppgiftsbehandlingen inom Försvars-makten och Försvarets radioanstalt.

 

Lagstiftningen måste vara anpassad till den tekniska och legala utvecklingen. Det konstaterar regeringen som har gett den tidigare FRA-chefen och juristen Ingvar Åkesson i uppdrag att göra en översyn av lagstiftningen kring personuppgiftsbehandling inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt.

I botten ligger nödvändigheten av att upprätthålla statens säkerhet samtidigt som man ska skydda den personliga integriteten.

Kritiserad signalspaning
Det är nu snart tio år sedan den omfattande kritiken mot FRA brakade loss i media när flera lagändringar genomfördes som innebar att FRA fick rätt att bedriva signalspaning på kabelburen trafik som passerar landets gränser.

Enligt kritikerna innebar detta att FRA skulle kunna lyssna på alla svenskars telefonsamtal och läsa deras e-post och SMS.

Ingvar Åkessons uppgift blir nu att bland annat "analysera om rådande lagstiftning är ändamålsenlig för Försvarsmaktens och Försvarets radioanstalts verksamheter och om den är tillräcklig i fråga om skyddet för enskildas personliga integritet".

"Skydda landet mot yttre hot"
Regeringen konstaterar i direktiven att "den snabba tekniska utvecklingen skapar möjligheter att på ett effektivt sätt inhämta information som är av betydelse för att kunna skydda landet mot yttre hot".

Åkesson ska även särskilt utreda hur personuppgifter behandlas av Försvarets radioanstalt i samband med att myndigheten stödjer andra myndigheter och statligt ägda bolag inom informationssäkerhetsområdet. Han ska även lämna förslag på nya lagregler som kan behövas.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Låter bra med kontroll för min mobil blir numera helt svart utan förvarning och stängs av.

Och om någon kan göra det i tid och som mitt i natten, vad kan dom då inte mer göra med ens mobil utan ens vetskap?

Nytt hembesök med polis idag. Länsstyrelsen med insatsstyrkan kändes det som. Inte samma snälla poliser som sist. Svarta kängor mer svartblå klädda.

Givetvis fotograferade man och kom med felaktiga anklagelser. Sprang runt och lös med sitt infraröda när instrument och hotade med att tvinga ut mig i polisbilen ...

Även denna gång var hundarna ute då de kom. Så någon förvrängning om påstådda brister i antal hund/rum gick visst inte denna gång heller.

Man försöker påskina att två adresser ska räknas som en gemensam. Och alla grannar står och glor som vanligt.

Jag tänker inte bekosta detta onödiga besök heller. Men dra lär jag nog få göra... långt härifrån. Där jag kan känna mig trygg i mitt hem.

Varför skulle FRA-chefen plötsligt intressera sig för enskildas personliga integritet?

Det skulle vara mycket förvånande om denna "f d chef" skulle finna att några oegentligheter förekommer.
Att tillsätta den här "f d chefen" blir som att sätta Räven att vakta hönsen.......Fördumningen i vårt samhälle tycks inte ha någon bortre gräns och statsmakten är mycket medveten om detta annars skulle man tillsätta någon som kan "analysera rådande lagstiftning"med något kritiska ögon.

När de har gjort sina utredning kommer de att ha en redovisning av utredningen på ett offentligt sätt någon form av paneldebatt. se till att hålla ögonen öppna och ta er ditt och kritisera svaga punkterna i utredningen. Det är upp till medborgarna att se till att de sköter sig och att pressa dem att gör om och gör rätt. sitt inte och bara kommentera bilda opinion och gå på såna tillställningar och gör dig hörd ta med dig så många som möjligt(starta en facebook grupp vars syfte är att lobba bara den utredningen). vanliga människor har mer makt än de tror.

Min granne har en gul T-shirt med följande text:

FRA DEN ENDA MYNDIGHET SOM GARANTERAT LYSSNAR PÅ DIG!