Skip to content

Sexuellt ofredande, förskingring och dopning - fyra avskedade från polisen efter brott

Foto: Jonas Ekströmer/TT

En polismästare och tre civilanställda avskedades förra året från polisen på grund av brott. Det visar årsrapporten från Polismyndighetens personal-ansvarsnämnd, PAN. 

 

Under 2016 kom det in 79 ärenden till polisens personalansvarsnämnd. Dett kan jämföras med att det 2015 kom in 91 ärenden.

När det gällde anmälningar om tjänsteförseeleser låg Stockholm i topp med 16 ärenden förra året medan Region Syd kom på andra plats med nio.

När det gällde yttrande till domstol om polisanställda som åtalats hade Stockholm elva ärenden förra året.

Fyra personer avskedades
Två civilanställda assistenter avskedades förra året efter att ha dömts till villkorlig dom för förskingring. Den ena hade förskingrat drygt 28 000 kronor i tjänsten och den andra hade tagit drygt 31 000 kronor ur en föreningskassa på sin fritid.

En tredje assistent avskedades efter att ha dömts till villkorlig dom för ringa dopningsbrott, ringa vapenbrott, bidragsbrott och grovt bidragsbrott.

Dessutom avskedades en polismästare efter att ha dömts till dagsböter för sexuellt ofredande efter att ha gjort närmanden mot tre kvinnliga poliser i samband med en julfest. 

Varningar och löneavdrag
48 anställda meddelades disciplinpåföljd. Av dessa fick 31 en varning och 17 löneavdrag. 11 ärenden skrevs av.

Bland dessa fanns bland annat en polis som försökt hjälpa en vän genom att förstöra dokument om en hastighetsöverträdelse.

I ett annat fall hade en polisinspektör förvarat vapen och ammunitionen i sin bostad över natten.

I ytterligare ett fall hade polisen gjort husrannsakan på fel adress och en administratör hade gjort en otillåten dataslagning på sin mammas personnummer och en polis hade använt tjänstebilen för privata familjeärenden.

Åtalade poliser
Bland de åtalade fanns bland annat en polis som skulle ha stuckit två fingrar i ögat på en misstänkt person medan en annan polis skulle ha tagit kontanter från polisens hittegodsavdelning.

I ett par fall har åtalen handlat om avlossade skott från tjänstevapen.

När det gäller brott utanför tjänsten hade en polis tagit två pistoler från sin arbetsgivare och man hade hittat amfetamin hos honom. En annan polis hade åtalats för grovt rattfylleri och en annan skulle ha använt polisens bensinkort till att tanka sin privata bil.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt