Skip to content

"Öka takten, regeringen!" - riksdagen kräver storstädning bland krångliga skatteregler

Statsminister Stefan Löfven ska öka takten när det gäller att få bort krångliga skatteregler för företag, anser riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Björn Larsson Roswall/TT

Regeringens arbete med att förenkla skatte-reglerna för företag går för långsamt. Det anser riksdagen som därför har klubbat igenom Skatteutskottets krav på att uppmana regeringen att "öka takten". S, MP och V håller dock inte med.

 

I höstas rekommenderade Riksrevisonen regeringen att intensifierar arbetet med att förenkla skattereglerna för företag.

De borgerliga partierna i Skatteutskottet är inte nöjda med vad som hänt på området. Regeringen har i och för sig lämnat en skrivelse till riksdagen om Riksrevisionens granskning men det går ändå för långsamt anser partierna.

Otillräckliga åtgärder
Riksrevisionens slutsats var redan i höstas att arbetet går långsamt och att de föreslagna förändringarna "ofta är av begränsad omfattning".

Skatteutskottet konstaterar att regeringens åtgärder hittills är "otillräckliga" och inte möter Riksrevisionens rekommendationer .- någonting som alltså riksdagen nu ställer sig bakom.

"Öka takten"
Riksdagen riktar därför ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att vidta ytterligare åtgärder för att "öka takten i regelförenklingsarbetet" och återkomma med en utförlig redogörelse kring detta till riksdagen.

Förslaget om tillkännagivande bygger på en motion från Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet delar i och för sig Riksrevisionens bedömning men tycker inte att ett tillkännagivande om att "öka takten" i regelförenklingsarbetet behövs.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt