Skip to content

Nya straffminimum för våldsbrott klubbade i riksdagen - en "markering om särskilt allvar"

Foto: OLA TORKELSSON / TT

Riksdagen har nu klabbat höjningar av minimi-straffen för ett antal våldsbrott. Lagändringarna börjar gälla redan i sommar och syftar till att "tydligare markera mot våldsbrott". Det är bland annat grov misshandel och könsstympning av kvinnor som berörs.

 

Straffhöjningarna gäller bland annat brotten grov misshandel, grovt olaga tvång, grovt olaga hot och grovt rån. Även straffet för könsstympning av kvinnor kommer att höjas. 

Minimistraffet för grov misshandel ändras från ett år i fängelse till ett år och sex månader.

Minimistraffet för grovt olaga hot ska höjas från fängelse i sex månader till fängelse i nio månader.

Straffet för könsstympning ska ändras från fängelse i högst fyra år till fängelse i lägst två år och högst sex år.

Regeringen hoppas att man genom straffhöjningarna tydligare markerar att man ser ”särskilt allvarligt” på våldsbrott i svensk lagstiftning.

Lagändringarna kommer att börja gälla den 1 juli.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

22 comments

Hur kommer det sig att det ständigt pågår straffskärpningar numera? När och vart ska det sluta? Vad har hänt med Sverige?

Vi anpassar oss efter en ny verklighet, förhoppningsvis så förändras den och vi behöver inte höja fler straff, men förmodligen är vi bara i början och det är bra tills vi når resultat.

Det är en del av den konservativa populistvågen, från det stora landet i väst. Den här delen slog igenom först, och djupast, antagligen eftersom man inte framstår som rasist om man förespråkar hårdare straff. I ursprungslandet slutade det när delstaterna började närma sig konkurs.

http://www.etc.se/inrikes/rattsvasendet-enligt-sd-buggning-och-uthangning
Och SD har jag röstat på... Fy fn vilken vidrig rättspolitik.

Lita inte för mycket på vänstervridna ETC. Det är som en EXPO light ungefär. Att smutskasta SD är deras livsluft.

Och vad kommer det att ge för effekt när polisen endast utreder några procent av alla anmälda brott? Dessutom direktavskrivs massor av anmälningar även med känd gärningsman.

Hoppas bara att domstolarna nu inte istället förskjuter bedömningarna av svårighetsgraden men det finns kanske någon extra vägledning i motiven.

Problemet är inte låga minimistraff, det är ineffektivitet hos domstolar och poliskår. Ännu en meningslös gest från Socialdemokraterna för att blidka folkopinionen. Sorgligt att inte folk har lärt sig se igenom sånt här.

Du har rätt , Johan ! Min käpphäst är ju återfallsförbrytarna och främst bostadsinbrotten. Trots 22.000 bostadsinbrott som drabbar kanske 100.000 brottsoffer- PER ÅR, fortsätter man att döma till nästan inga straff alls trots att straffskalan för grov stöld är fängelse 6 månader till 6 år. Nu flaggar man för en höjning av ministraffet där till fängelse 1 år men vad spelar det för roll då domstolarna är självständiga och kan fortsätta som förut ? Ständiga återfall i bostadsinbrott borde enligt lagstiftarens mening rendera i fängelse 2 år men det är i dag otänkbart !

Det är ju helt meningslöst att ändra straffskalan för bostadsinbrott, som du mycket väl vet. Endast två procent av dessa brott klaras upp.

Bostadsinbrott är inte de enda brott som avkriminaliserats av polisen, inte politikerna.

I praktiken avkriminaliserat är också fickstöld, väskryckning, normalfallet av misshandel och bedrägeri.

Däremot "plockas pinnar" av polisen när det gäller snatteri (klaras upp av väktare) och i viss mån genom fartkontroller på 30-sträckor.

Eliasson vill ha det så, men är det en sådan polis vi medborgare vill ha?

Där har du Meningslöst helt fel ! Jag har visat att bostadsinbrott ALLTD är seriebrottslighet. De fall som jag undersökt på Lidingö ända sedan 2016 visar att man ALLTID bara utrett och åtalat gripandebrottet trots ytterligare c:a 3 som hört ihop. Det hade lätt ökat uppklarningen till c:a 12 procent. Straffen har blivit skyddstillsyn eller några månaders fängelse och i undantagsfall något längre. Om de fått två års fängelse hade de förhindrats att göra brott under den tiden. Gissa hur många bostadsinbrott som förhindrats under dessa två år !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det är meningslöst även om någon procent till utreds. Om man kommer upp till de tyska och österrikiska utredningssiffrorna, c:a 40 procent, hade det dock fått effekt.

I krimkvarten i TV4 i morse jämförde Hasse Aro brottsligheten i Sverige med Norge. De har bara några enstaka gängskjutningar. De har satsat hårt på att bekämpa bostadsinbrott och har en landsomfattande specialstyrka som har sanslöst bra uppklarning. Straffen är hårdare och trenden är naturligtvis att bostadsinbrotten stadigt minskar. Varför håller Sverige fast vid en vårdideologi som inte fungerar ? Är det så konstigt att korta straff inte fungerar avskräckande och avhållande ?

I dag har Lasse Wierup i DN en djupgranskning av fallet Oskar som blev ihjälskjuten av sin vän Deniz .Den visar att de fått hålla på i många år med brottslighet och knappt drabbats av några straff. De saknade totalt motivation för att förändra sina liv.

I samma tidning varnar Ewa Stenström för populistiskt kriminalpolitik:"Vinden blåser i riktning mot längre straff, nya brottsrubriker och en tuffare behandling av unga trots att forskningen inte ger stöd för att detta leder till minskad kriminalitet". Hur kan man fortsätta att UPPREPA FORSKARNAS LÖGN att inlåsning inte förhindrar brott ?

Man har alltså inte lärt sig någonting och lyssnar inte på den forskning (och generaldirektören Nils Öberg )som visar att korta straff är värdelösa ur rehabiliteringssynpunkt. Siffrorna är betydligt bättre då det gäller längre fängelsestraff. Detta visar ju att långa straff är viktiga för att bryta en kriminell livsstil och kanske framför allt att vara mottaglig för behandling och studier !

Stenström skriver också:"Den förra borgerliga regeringen skärpte precis som denna straffen.Samtidigt blev antalet fångar allt färre och anstalter lades ner." Det är precis vad jag med en dåres envishet har påvisat i många år- utan att jurister, Riksdag och Regering lyssnat ! Domstolarnas totala självständighet och orimliga krav på bevisning är samhällsfarlig !
Gå nu in och lär av Norge som tyvärr tänker omorganisera polisen i samma riktning som Sverige.

Helt riktigt! Domstolarna skall stå under direkt kontroll av Partiet och inte kunna döma självständigt efter lagarna!

http://www.dagensjuridik.se/2014/08/domstolarna-anstranger-sig
I dag berättar SR Ekot att Regeringen efter påtryckningar från Alliansen och SD är beredda att höja straffen för bostadsinbrott. Jag har med en dåres envishet kämpat för detta under 20 år och mina artiklar på DJ har oftast haft fokus på just bostadsinbrotten och återfallsförbrytarna. Motståndet har varit stort men nu verkar det ha blivit en påtaglig omvärdering av kriminalpolitiken !

Möjligen fungerar lagändringen som en markering men kommer inte att ha någon effekt i de praktiska påföljdsvalen, rabattsystemen kommer att trasa sönder intentionerna till smulor.

Oavsett straffhöjningarna kommer det inte ha någon betydelse, det är ju knappast avskräckande för potentiella gärningsmän, samt att så länge polisen inte kan gripa och få misstänka lagförda kommer vi inte se någon skillnad i praktiken. Man måste satsa på polisen först och sen eventuellt höja straffen.

Regeringen har 'klabbat' står det i ingressen. Inte för att jag begriper det är väl nyspråk.

Vad blir för straff för könstympningar av omyndiga pojkar? Samma som för flickor? Uppdelning efter kön är väl inte tillåtet i Svea Rikes Lag? Det är väl enbart i Koranen som särbehandling av kvinnor och män samt flickor och pojkar är tillåtet?

Ju längre de sitter inlåsta - desto färre brott begås - ju mer resurser blir över för att bekämpa de som ännu inte sitter inlåsta. Ganska enkelt.

Du Micke är smartare än de som haft tolkningsföreträde i alla år. Nu skall det bli intressant att se om det verkligen blir handling av dessa ord.