Skip to content

Narkotikamissbruk bland ensamkommande ska stoppas - regeringen satsar på kartläggning

Foto: Tobias Röstlund/TT

Missbruk av tyngre droger är ett problem bland så kallade ensamkommande barn och unga och Sverige behöver därför "bredda" insatserna på området.  Det konstaterar regeringen.

 

Folkhälsomyndigheten får 750 000 kronor för att kartlägga omfattningen och typen av narkotikavanor bland ensamkommande barn och unga.

Samtidigt får Socialstyrelsen en miljon kronor för att analysera hur socialtjänsten fångar upp barn och unga med narkotikaberoende som döms för brott till en påföljd som saknar vårdinslag. 

Beslurten kommer efter signaler från bland annat Centralförbundet för alkohol och narkotika och Beroendecentrum i Stockholm om att missbruk av tyngre droger bland ensamkommande barn och unga ökar.

Även en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm visar att ett tjugotal kommuner pekat på att kriminalitet och droger varit kända orsaker till att ensamkommande barn har avvikit från sina boenden.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

En kartläggning kommer inte att räcka för att lösa detta växande problem. Kanske borde även en samordnare tillsättas. Inte för att lösa problemet, men för att låtsas som att man gjort något...
Det är (ofta) Heroin vi talar om. Fortsätt kartlägg det. Så nu kastas 1750000:- i sjön för att kartlägga vad alla vet. Har man börjat med H är det lite jobbigt att sluta. Börja med att kartlägga var den första dosen togs. Och vid vilken biologisk ålder. Det finns lite att jobba med. Ett Sifysosarbete.

Och de barn som döms, får ju oftast påföljder som inte är påföljder. Så de fortsätter... Det borde väl kartläggas, klargöras och åtgärdas?

" Det finns lite att jobba med"
Ett första steg skulle kunna vara att utse en nationell samordnare som tar sig an utmaningen med knarkande asylanter.

Kanske det är bättre att ta del av vetenskaplig och empirisk kunskap om hur man bekämpar narkotikaberoende i verkligheten i stället för att lägga pengarna på "kartläggningar" och kontraproduktiva "åtgärder" ?