Skip to content

Lagförslag utgår från dagens bestämmelser - inte vad som gäller när lagen träder i kraft

Foto: Janerik Henriksson/TT

Lagförslaget om en så kallad nationell läkemedels-lista borde haft sin utgångspunkt i EU:s kommande dataskyddsförordning - och inte i dagens personuppgiftslag. Det anser Data-inspektionen som sågar regeringens utredning.

 

- Den föreslagna lagen är tänkt att träda i kraft i mitten av nästa år, efter det att Sverige och övriga Europa har börjat tillämpa nya regler för dataskydd. Utredningen har inte klargjort om lagförslaget står i överensstämmelse med förordningen, säger Suzanne Isberg, avdelningsdirektör på Datainspektionen i ett pressmeddelande från myndigheten.

Regeringens utredning har tagit fram ett förslag om en lag om nationell läkemedelslista - ett förslag som om det går igenom kommer att ersätta lagen om receptregister och lagen om läkemedelsförteckning.

Datainspektionen har granskat förslaget och sågar nu utredningen eftersom lagförslaget inte har sin utgångspunkt i EU:s kommande dataskyddsförordning - utan i dagens svenska personuppgiftslag.

Dataskyddsförordningen ska börja tillämpas i Sverige och övriga Europa i maj nästa år och därmed ersätts personuppgiftslagen när förordningen blir det primära regelverket för behandling av personuppgifter - någonting som utredningen om nationell läkemedelslista borde ha tagit ställning till, enligt Datainspektionen.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt