Skip to content

Inte grov misshandel när kvinna knivskar man i ansiktet - hovrätten halverar straffet

Foto: Henrik Holmberg/TT

Kvinnan kom bakifrån och skar mannen i ansiktet med en kniv. Tingsrätten dömde henne för grov misshandel. Hovrätten instämmer i att kvinnan har varit hänsynslös men anser att skärskadan på fem centimeter är för lindrig för att rubricera brottet som grov misshandel.

 

I augusti förra året hade ett antal personer samlats för fest hemma hos en 51-årig kvinna i Värnamo.

Under kvällen uppstod en konflikt mellan kvinnan och en man på festen - någonting som resulterade i att kvinnan knivskar mannen i ansiktet så att han fick ett fem centimeter långt skärsår.

Hänsynslöshet och råhet
Kvinnan åtalades vid Jönköpings tingsrätt för grov misshandel. Brottsrubriceringen byggde på att hon enligt åklagaren hade visat "särskild hänsynslöshet och råhet".

Kvinnan erkände att hon i och för sig måste ha skurit mannen men att det inte hade varit hennes avsikt. Hon uppgav att mannen hade mordhotat henne och att hon därför hade hämtat och hållit kniven mot mannens ansikte i syfte att markera att han inte hade rätt att hota henne.

Ett års fängelse
Tingsrätten slog fast att kvinnans berättelse inte var förenlig med den skada som hade uppkommit i mannens ansikte.

Mannens provokation kunde inte heller anses stå i proportion till den skada som hade uppkommit. Kvinnan dömdes därför för grov misshandel till ett års fängelse och 16 000 kronor i skadestånd till mannen.

Domen överklagades till Göta hovrätt som nu gör en annan bedömning när det gäller brottsrubriceringen.

Halverar straffet
Även hovrätten anser att kvinnans brott har präglats av hänsynslöshet - främst eftersom mannen har skurits i ansiktet och angreppet har skett bakifrån vilket gjorde att mannen hade väldigt liten möjlighet att försvara sig.

Däremot anser hovrätten att skadan har varit förhållandevis begränsad - någonting som talar mot att misshandeln ska bedömas som grov.

Hovrätten dömer nu kvinnan för misshandel "av normalgraden" till sex månaders fängelse och sänker skadeståndet till 10 000 kronor.

 

 

 

 

 

Sarah Nordström

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

"Misshandel av normalgraden"? Om kniven hade penetrerat djupare och skurit av en halspulsåder så att mannen avled hade det hela ju utan vidare betecknats som dråp. Skär man ngn i ansiktet måste man räkna med att det värsta kan inträffa så hur kan detta inte bli grov misshandel?

Kanske en variant på kvinnorabatten, om förövaren är kvinna, sänk graden en nivå, om man höj graden en nivå.
Kvinnors våld är ju inget problem, inte ens när de använder vapen, det vet ju alla.

Intressant att någon vill betrakta kommentaren som opassande när fenomenen som sådana är kända på närliggande områden och även uttalade (både oviljan att se kvinnors våld som problem och dubbla måttstockar i rättsväsendet).

Frågan är snarare hur stor effekten är, inte om den finns.

Vad som kunde ha hänt har ingen betydelse utan bara det som, är utrett,har hänt.

Inte riktigt, risken ska också bedömas, dvs om någon försöker skada men misslyckas eller om någon är oaktsam men offret råkar ha tur.

Dvs om såret är vid ett känsligt område och bara inte tillräckligt djupt eller kniven hanterades på ett sådant okontrollerat sätt att skadan lika gärna kunde ha varit på ett känsligt område.