Skip to content

Slitna däck ska leda till indraget körkort - bilist förlorar mot Transportstyrelsen

Foto: Janerik Henriksson/TT

Att köra bil med däck som är så slitna att fordonet får körförbud ska leda till att förarens körkort ska dras in. Det anser Transportstyrelsen som nu får medhåll från kammarrätten i ett ärende mot en 29-årig bilist.

 

Den 29-årige mannen stoppades i juli förra året av polisen när han körde bil i Visby. Polisen konstaterade att mannens båda framdräck var rejält utslitna. Mannen erkände på plats och fick böter. Bilen fick körförbud.

Inte skäl för varning
Transportstyrelsen beslutade senare att återkalla mannens körkort i två månader. Transportstyrelsen skrev i sitt beslut:

"Körkortet ska återkallas om en körkortshavare har kört ett motordrivet fordon och brutit mot någon regel som är viktig från trafiksäkerhetssynpunkt, under förutsättning.att överträdelsen inte är ringa."

"Du har gjort dig skyldig till att ha kört personbil med skadade däck. Det är en allvarlig överträdelse och det har inte funnits några särskilda skäl att enbart ge en varning."

Upphävde återkallelsen
Mannen överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm som gick på mannens linje och upphävde Transportstyrelsens beslut.

Förvaltningsrätten skrev:

"Transportstyrelsens utredning innehåller endast knapphändig.information om överträdelsens svårighetsgrad från trafiksäkerhetssynpunkt. Till följd av detta finns det inte underlag för bedömningen att överträdelsen är sådan att den inte kan anses som ringa."

Allvarligt med slitna däck
Transportstyrelsen överklagade till Kammarrätten i Stockholm som nu går emot förvaltningsrätten och fastställer Transportstyrelsens beslut.

Kammarrätten skriver:

"Av utredningen framgår att X (mannen) har framfört ett fordon med skadade däck. Han har därmed brutit mot en regel som är viktig från trafiksäkerhetssynpunkt. Av utredningen framgår vidare att skadorna på däcken var så allvarliga att körförbud meddelades for bilen. Överträdelsen kan mot denna bakgrund inte anses som ringa."

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt