Skip to content

Anställda kan hålla koll på arbetsgivaren hos Skatteverket - nya lagen ska motverka skattefusk

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Nästa år går startskottet för den nya lagen som ger arbetgivare skyldighet att varje månad redovisa löner och skatter för varje enskild anställd. De anställda kommer då själva att kunna logga in och hålla koll på vad arbetsgivaren har lämnat för uppgifter till Skatteverket. 

 

- Skatteverket ser arbetsgivardeklaration på individnivå som en viktig åtgärd för att företag ska kunna konkurrera på lika villkor, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Klumpsumma tas bort
Idag redovisar arbetsgivare avdragen skatt som en "klumpsumma" som inte delas upp på specifika anställda. Det nya sättet kommer att innebära att utbetalda löner och avdragen skatt redan från början kommer att kopplas till varje enskild person.

Systemet ger enligt Skatteverket löntagare möjlighet att själva kunna logga in på Skatteverkets tjänst "Mina sidor" och se de uppgifter som arbetsgivaren har redovisat.

- Att arbetsgivare redovisar utbetalda löner och skatteavdrag på individnivå gör det svårare att dölja om personer jobbar svart, säger Pia Blank Thörnroos, som är jurist på Skatteverket.

Två steg
Individuella arbetsgivardeklarationer på månadsbasis kommer att införas i två steg.

Den 1 juli 2018 ska företag som idag ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå.

Den 1 januari 2019 börjar reglerna gälla samtliga övriga arbetsgivare, totalt cirka 400 000 stycken.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt