Skip to content

"Advokatbyråerna utmärker sig som sektor i näringslivet" - hon slåss för de kvinnliga juristerna

Biträdande juristen Louise Meijer instiftade Justitiapriset - för jämställdhet inom de affärsjuridiska advokatbyråerna. Bild och foto: Justitiapriset

De affärsjuridiska advokatbyråerna utmärker sig som sektor inom näringslivet när det gäller brist på jämställdhet. Det säger biträdande juristen Louise Meijer som inrättade branschens eget jämställd-hetspris: Justitiapriset. Själv arbetar hon på en byrå där alla är kvinnor. "Så byrån är väldigt jämställd, eller ojämställd, beroende på hur man ser det, haha…" säger hon till Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours.

 

Som nyexaminerad jurist slogs Louise Meijer av bristen på jämställdhet i juristbranschen. Hösten 2016 beslutade hon sig för att sätta fokus på frågan.

- På juristlinjen är en majoritet av studenterna tjejer, likaså bland de nyanställda på advokatbyråerna. Framförallt på de affärsjuridiska. Men när man tittar på delägargrupperna så avspeglas inte den majoriteten i könsfördelningen där.

- Det är uppenbart att någonting händer mellan nyanställningen och tills att man blir delägare. Advokatbranschen ligger efter och det var viktigt att göra något åt det.

I höstas inrättade Louise Meijer därför Justitiapriset – en utmärkelse som delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som bedöms ha varit bäst på jämställdhet.

I år blev det advokatbyrån Delphi, som enligt juryns motivering visar att ”jämställdhetsarbete kan genomsyra det dagliga och kommersiella arbetet på en advokatbyrå”.

Har du planer på att låta priset omfatta fler arbetsplatser än advokatbyråer?

 - Inte just nu. Om man jämför med andra sektorer i näringslivet så är affärsjuridiska byråer utmärkande vad gäller könsfördelningen av chefer, alltså delägare. Därför var det viktigast för mig att börja där.

Hur har responsen från branschen varit?

 - Jag blev positivt överraskad. Byråerna har varit väldigt välkomnande och har tagit emot priset på ett väldigt bra sätt.

- 15 av Sveriges största byråer anmälde sig till priset, det ser jag som ett tecken på att hela branschen ville vara med från början. Och intresset fortsätter vara stort inför nästa år. De 14 som inte vann har jag förstått är revanschsugna inför nästa år. Många vill vinna.

 Vad är viktigast för byråerna att arbeta med?

 - Representationen. Frågan om vilka biträdande jurister kommer att stanna på byrån efter fyra, fem år? Vilka som får informella förebilder - mentorer - som guidar dem upp mot delägarskapet. Där hittar man nyckeln till att se över vilka informella strukturer som finns.

- Det är ofta så att man får en bra personlig kontakt med någon som lyfter en och tar en framåt på sätt som man kanske inte hade klarat av helt på egen hand. Byråerna skulle kunna se över de här vägarna på ett mer medvetet sätt. För att fler ska kunna få möjlighet till mentorer och stöd på vägen så måste man arbeta aktivt med de här frågorna.

- Att det finns kvinnliga förebilder på byrån är superviktigt så nya tjejer på byrån känner att det är värt att stanna kvar där i ett decennium. Om väldigt få tjejer är delägare kan det så klart få en effekt för hur många som väljer att hoppa av. Många känner att de trampar vatten, att de inte kommer dit de vill.

Själv är Louise Meijer biträdande jurist på den humanjuridiska byrån Moll & Grosskopf i Lund.

- Där är vi fyra stycken - alla är tjejer. Så byrån är väldigt jämställd - eller ojämställd - beroende på hur man ser det, haha…

 

 FAKTA - Så här utses vinnaren av Justitiapriset:

  • Mot en deltagaravgift får byråerna möjlighet att svara på en enkät med frågor om jämställdhetsarbete och intern kultur.
  • Svaren anonymiseras och analyseras av jämställdhetsbolaget Add Gender.
  • En jury –bestående av bland andra civilrättsprofessorn Mårten Schultz, straffrättsprofessorn emerita Madeleine Leijonhufvud och justitierådet Mari Heidenborg – utser en vinnare.

 

Läs en längre intervju med Louise Meijer i Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours.

 

PETER JOHANSSON/LY

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt