Skip to content

Sverige och Rumänien i fortsatt samarbete mot tiggeri - svenska bidrag ska hjälpa utsatta på plats

Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges samarbete med Rumänien om EU-migranters tiggeri fortsätter. Regeringens sändebud kom nyligen hem från Bukarest där hon diskuterat hur Sverige ska kunna finanisera verksamhet på plats i Rumänien som gör att utsatta grupper ska bli inkluderade i samhället.

 

Vintern 2015 inledde den svenska regeringen samtal med Rumänien för att komma till rätta med det stora antal EU-migranter som kommit till Sverige för att försörja sig på tiggeri.

Nu, två år senare, har den svenska regeringens sändebud besökt Rumänien för att följa upp det avtal man träffade 2015.

Avtalet omfattar områden som barnrätt, jämställdhet och sociala frågor och skulle göra att utsatta människor fick en drägligare tillvaro i sitt hemland.

Besökte Bukarest
Regeringens sändebud - statssekreterare Pernilla Baralt - besökte nyligen Bukarest och diskuterade hur kommande svenska "finansieringsbidrag till Rumänien ska användas för att utsatta grupper ska bli inkluderade i samhället".

- Jag har haft värdefulla samtal med regeringsföreträdare, experter och frivilligorganisationer. Rumänien satsar mer på insatser för att främja social inkludering och regional utveckling i de mest utsatta områdena, säger Pernilla Baralt.

- Insatser kommer även i större utsträckning att göras i partnerskap med myndigheter och frivilligorganisationer.

Goda exempel inför framtiden
Enligt regeringen handlar samarbetet om "utbyte av kunskap, erfarenheter, goda exempel och framtida projekt för att förbättra livet för medborgarna".

Pernilla Baralts rapport också ett samarbete mellan myndigheter och frivilligorganisationer 

Minskat till knappt 4 000 personer
I höstas hade EU-migranterna enligt uppskattningar minskat till knappt 4 000 personer i Sverige och det hade blivit glesare med tiggare i gatubilden.

Minskningen berodde delvis på att man rivit flera olagliga bosättningar och blivit hårdare med att köra bort människor från sovplatser men också på att svenskarna inte skänker lika mycket pengar längre.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt