Skip to content

Sverige och Rumänien i fortsatt samarbete mot tiggeri - svenska bidrag ska hjälpa utsatta på plats

Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges samarbete med Rumänien om EU-migranters tiggeri fortsätter. Regeringens sändebud kom nyligen hem från Bukarest där hon diskuterat hur Sverige ska kunna finanisera verksamhet på plats i Rumänien som gör att utsatta grupper ska bli inkluderade i samhället.

 

Vintern 2015 inledde den svenska regeringen samtal med Rumänien för att komma till rätta med det stora antal EU-migranter som kommit till Sverige för att försörja sig på tiggeri.

Nu, två år senare, har den svenska regeringens sändebud besökt Rumänien för att följa upp det avtal man träffade 2015.

Avtalet omfattar områden som barnrätt, jämställdhet och sociala frågor och skulle göra att utsatta människor fick en drägligare tillvaro i sitt hemland.

Besökte Bukarest
Regeringens sändebud - statssekreterare Pernilla Baralt - besökte nyligen Bukarest och diskuterade hur kommande svenska "finansieringsbidrag till Rumänien ska användas för att utsatta grupper ska bli inkluderade i samhället".

- Jag har haft värdefulla samtal med regeringsföreträdare, experter och frivilligorganisationer. Rumänien satsar mer på insatser för att främja social inkludering och regional utveckling i de mest utsatta områdena, säger Pernilla Baralt.

- Insatser kommer även i större utsträckning att göras i partnerskap med myndigheter och frivilligorganisationer.

Goda exempel inför framtiden
Enligt regeringen handlar samarbetet om "utbyte av kunskap, erfarenheter, goda exempel och framtida projekt för att förbättra livet för medborgarna".

Pernilla Baralts rapport också ett samarbete mellan myndigheter och frivilligorganisationer 

Minskat till knappt 4 000 personer
I höstas hade EU-migranterna enligt uppskattningar minskat till knappt 4 000 personer i Sverige och det hade blivit glesare med tiggare i gatubilden.

Minskningen berodde delvis på att man rivit flera olagliga bosättningar och blivit hårdare med att köra bort människor från sovplatser men också på att svenskarna inte skänker lika mycket pengar längre.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

Blir man av med tiggarna för att de kan dömas till böter? De har inga utmätningsbara tillgångar.

Ynglar. Ja, det blir man. Inte för att de lagförs utan för att de självmant ger sig iväg om de blir störda av polisen stup i kvarten och inte drar in några pengar på sitt tiggeri. Flera länder på kontinenten kan vittna om det. Åk ner till Österrike, Norditalien m fl och ställ dig frågan var alla tiggare finns.

Märkligt. Jag har halva min släkt i Österrike och ett hus i Klagenfurt. Är där minst 2 ggr/år och reser runt en del därikring. Det var många år sedan jag såg några tiggare där. Och vet du varför? Jo, man har förbjudit det och tiggarna har dragit norrut istället.

De finns kvar bl.a. i Bludenz, Bregenz och Bozen.

Varför just där? Varför inte i Wien eller Graz? Läser österrikisk press dagligen och har där inte sett något om tiggeri på många år. Hursomhelst finns där ingen tiggarplåga jämförbar med hur det ser ut här och det trots att resan dit från Rumänien är en femtedel av resan hit. Jag har också vid flera tillfällen varit på shoppingsemester i Milano och där sett en (1) tiggare och han var italienare.

Bra fråga. Glömde att jag sett dem i Innsbruck också, men i lilla Bludenz är de många, men inte alls så många som i Sverige. I Bludenz förhör polisen dem då och då på öppen gata, antagligen för att de inte får tigga. De driver omkring och antastar folk, som på järnvägsstationerna i Sverige.

EU har gett Rumänien en hel del för att stödja fattiga, men har inte utnyttjat dessa medel.
Hur många gånger har Sverige haft kontakt med Rumänien i den här frågan? Gör Rumänien det som krävs av dom? Nej, så press Rumänien till åtgärder istället för att valsa runt i åratal med samma fråga. Det är ett problem och det är Rumäniens rasism som är orsaken till att dom här människorna är totalt utestängda och fattiga.

Att hjälpa behövande på plats i deras hemländer har Sverigedemokraterna argumenterat för i många år och nu verkar polletten ha ramlat ner även hos PK när verkligheten blir för närgången.
Regeringen ger med andra ord Jimmie Åkesson rätt i hans uppfattning om hur man hjälper folk på bästa sätt.

Tiggerihärvan är obegriplig. EU-rätten är kristallklar genom dom från EU-domstolen har ju klargjorts att den fria rörligheten inte innebär att migranterna har rätt att belasta värdlandets välfärdssystem. Ändå ges tiggarna fri tillgång till den svenska välfärden utan att bidra. I en rumänsk dokumentär om tiggeriet i Sverige uttalar tiggarna själva att de tjänar runt 500 kronor i snitt per dag, med toppar på uppemot 4 000 kronor, helt skattefritt och med tillgång till välfärden de inte bidragit till. Allt helt i strid med EU-rätten. Ansvariga politiker borde ställas till ansvar för deras vårdslöshet med svenska skattemedel.

EU domstolen Dano-fallet: https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/11/11/eu-arbetslos-eu-medbor...

Rumänsk dokumentär: https://www.youtube.com/watch?v=oIKwU_BPuW8

Det stämmer inte att de skulle ha fri tillgång till välfärden. Det har de inte. Kolla rättsläget själv om vilket stöd de kan få från vården och omsorgen. Det är inte samma som den som är folkbokförd i Sverige kan få.

Jag är också skeptisk till uppgifterna om inkomst men där vet jag inte vad som är korrekt.