Skip to content

Svensk byråkrati hotar företagens konkurrenskraft - riksdagen kräver tydliga gränser för myndigheter

Foto: Pawel Flato/TT

Myndigheter ska ha tydliga tidsgränser för sin byråkrati när det handlar om företag. Det kräver riksdagen som därmed ställer sig bakom Näringsutskottet som pekar på krångliga regler och alltför långa handläggningstider.

 

Arbetet med att öka myndigheternas service till företag är inte tillräckligt, enligt riksdagen - som anser att byråkrai och långbänk i den offentliga förvaltningen "både kan kan vara ett konkurrenskraftsproblem och en tröskel för företag att starta eller växa".

Det var den borgerliga majoriteten i Näringsutskottet som ursprungligen konstaterade att många företag upplever att de regler som de måste följa är krångliga och att alltför mycket tid går åt till långa handläggningstider.

Utskottet fick stöd för detta i kammaren och riksdagen slår nu fast att myndigheter måste sätta tydliga tidsgränser för sina handläggningstider när det gäller företag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser att regeringen har satt tydliga mål och vidtagit en rad åtgärder för att minska handläggningstiderna för företag och att utskottets förslag borde avslås.

Riksdagens ställningstagande framförs nu i ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt