Skip to content

Stopp för retroaktiv föräldrapenning för utlandsfödda barn - trots hård kritik

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det ser ut att bli ett stopp för retroaktiv föräldra-penning för barn födda utomlands. Regeringen har gått vidare med en proposition - trots hård kritik från bland annat Riksrevisionen.

 

Enligt de nuvarande reglerna har föräldrar till barn födda utomlands rätt till fullt antal dagar med föräldrapenning - oavsett vilken ålder barnet har när man kommer till Sverige.

Detta vill regeringen sätta stopp för och har därför lagt fram en proposition med förslag om nya begränsningsregler för föräldraförsäkringen.

Inte fastna hemma
Flera remissinstanser anser att tanken om att fler utlandsfödda kvinnor ska komma ut i arbete tack vare begränsningarna av föräldrapenningen inte kommer att fungera om de inte också får stöd i form av arbetsmarknadsinsatser och hjälp med att lära sig språket.

Flera instanser är också tveksamma till om begränsningarna verkligen kommer att påskynda etableringen på arbetsmarknaden för utländska föräldrar.

Mer bidrag och fler barn på dagis
Flera remissinstanser framhåller också risken för att kostnaderna ökar i "andra änden" för bidrag och barnomsorg istället, om man begränsar rätten till föräldrapenning.

Riksrevisionen avstyrker förslaget helt eftersom man ser att ”kostsamma och omfattande” förändringar krävs hos Försäkringskassan samtidigt som man väntar på att det ska komma ytterligare förändringar i föräldraförsäkringen på grund av utredning om en "modern föräldraförsäkring".

"Ta bort överkompensation"
Regeringen har kallat det för att "ta bort en överkompensation" och ansett att det tyngsta argumentet är att fler föräldrar skulle komma ut på arbetsmarknaden. Man har varnat för att både mammor och barn annars riskerar att bli isolerade i hemmet.

Förslaget kommer från ett delbetänkande från utredningen om en "modern föräldraförsäkring", vars uppdrag ska redovisas i sin helhet först i oktober.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt